Recensie

Lumin U1mini en Lumin D2

Lumin Duo

Door Bert Oling, HVT 01, januari 2019

Lumin heeft een stevige positie ingenomen in het aanbod van netwerkspelers en aanverwante apparatuur. Overigens, niet alleen de harde waren mogen zich verblijden in een grote belangstelling. Ook de goed doorontwikkelde Lumin App heeft veel enthousiaste gebruikers gekregen en niet alleen Lumin gebruikers. Het aanbod van Lumin netwerkapparatuur beperkt zich niet meer tot de bovenkant van de markt, maar bedient ook de goede middenklasse, zoals onderstaande testverslagen aantonen. Het is al weer een hele tijd geleden dat ik onderstaand verhaal in HVT schreef over een nieuw merk dat een interessante netwerkspeler op de markt bracht.


…. Ik was in 2013 op internet al een paar keer de naam Lumin tegengekomen. Die naam, Lumin Audiophile Network Music Player, verwees naar een netwerkspeler met indrukwekkende specificaties. Pas op de HighEnd 2013 München was ik in staat om de voornoemde streamer, de Lumin A1, te aanschouwen en in de luisterruimte van de Duitse distributeur kort te beluisteren. Tevens was ik in de gelegenheid om een kennismakingsgesprek te hebben met één van de initiatiefnemers van Lumin. Hij vertelde mij de achtergrond van het merk. Het moederbedrijf Pixel Magic Systems Ltd, gevestigd te Hong-Kong, dat haar sporen had verdiend in de wereld van de beeldverwerking, zag dat hoge resolutie netwerkaudio in de toekomst een belangrijk markt zou gaan worden. Aldus kregen een aantal ingenieurs van het bedrijf de gelegenheid om ontwikkelingen op dit vlak op te starten. Men heeft een gedegen onderzoek gedaan naar alle commerciële en technische aspecten van die markt. Na verloop van tijd kwam men er achter dat DSD weergave via een netwerkspeler om allerlei reden nog niet was opgepakt. Een niche dus. Overigens, de ontwikkeling van de harde waren was nog het minste probleem, vooral de software, in feite de besturing, vroeg om onorthodoxe oplossingen…

Signalement van de U1mini

Wat Lumin siert is het vermogen om bij haar streven naar een netwerkadapter in de goede middenklasse op de juiste plek ‘bezuinigingen’ aan te brengen. Om even met de deur in huis te vallen: de binnenkant/schakeling van de U1mini is gelijk aan die van de U1. Alleen de kast is kleiner en eenvoudiger van constructie, hoewel de kap nog steeds een substantieel gewicht heeft. De afwerking is nog steeds van topkwaliteit, verwacht geen zelftappertjes. De externe lineaire voeding van de U1 is in de U1mini vervangen door een intern goed afgeschermd SMPS type.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.