Recensie

Lumin U2 netwerkbrug/streamer

Lumin, goede wijn behoeft geen krans

Door Bert Oling, HVT 6, juni 2023

Het is alweer bijna acht jaar geleden dat ik de eerste netwerkspeler van Lumin, de A1, hier in het Groningse heb aangesloten. En het was liefde op het eerste gezicht. Want een netwerkspeler die mijn mooie DSD-bestanden kon afspelen was echt nieuw. Er is veel gebeurd in de wereld van streaming audio niet in de laatste plaats bij Lumin, zie ook mijn test van de Lumin U2 mini in de HVT van 2022. Niet alleen is de eigen app doorontwikkeld, stabiel en volwassen geworden, maar datzelfde geldt ook voor het huidige productenpakket.


De hier geteste Lumin U2 vormt de huidige top in het aanbod van netwerkbruggen, ofwel netwerkspelers zonder interne DAC. De introductie van deze streaming bridge vond begin dit jaar plaats bij importeur Penhold en werd opgeluisterd met een inleiding van een van de Lumin topmensen, Angus Leung. Hij vertelde daar het een en ander over de toekomstige ontwikkelingen bij hun in Hongkong gevestigd bedrijf en natuurlijk heel veel over de nieuwe Lumin U2.

Wat zien we…

Laten we met het meest in het oog springende beginnen en dat is natuurlijk het uiterlijk. In elk geval zien we geen knoppen. Ook in het geval van de U2 is het alleen maar rust dat het uiterlijk alleen al oproept. Voor Lumin trouwens niks nieuws onder de zon: de duurdere Lumin apparaten zijn allemaal gebouwd van massieve aluminium bouwdelen – de duurste X1 is zelfs uit één stuk aluminium gefreesd. Naast de streling voor de ogen is alles met nog maar één doel bedacht: een zo goed mogelijke elektromagnetische afscherming. Ook de monochrome display is nog steeds dezelfde. Dus geen aanraakschermen, hoesafbeeldingen of wapperende meters, maar een simpele melding van wat speelt en met wat voor resolutie. De gedachte daarachter is heel simpel: houd het eenvoudig, ofwel KISS. Weer die rust. Voorkom dat allerlei niet-audiogerelateerde processen de interne dataverwerking kunnen verstoren. Daarover later meer. De achterkant laat wat meer zien. Voor voedingssappen zien we een driepolige IEC-netentree met aan-uitschakelaar. Daarnaast een aardbus en een reset voorziening.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS