Recensie

Luphonic H2 draaitafel met K2 arm

Een nieuwe Duitse draaitafelfabrikant, innovatief en perfectionistisch

Door Bert Oling, HVT 3, maart 2023

De draaitafelmarkt is dankzij het succes van de oude lp volop in beweging. In de massamarkt zien we zelfs de koffergrammofoon weer terugkeren. Kwaliteit is daar niet belangrijk als er op de een of andere manier maar muziek uitkomt. Aan het andere eind van het draaitafelaanbod zien we cost-no-object producten, vaak in de vorm van een soort boortorens van chroom en acryl, hun weg vinden naar kapitaalkrachtige klanten in het Verre Oosten.


Daartussen vinden we een breed scala aan hoogwaardige producten in diverse prijsklassen van bekende merken zoals. Pro-Ject Audio, Rega, Thorens. Heel af en toe komt er een interessante nieuwkomer bij, zoals deze Luphonic H2 draaitafel van een jonge Duitse onderneming… Petje af voor oprichter Thomas Luh en zijn medewerkers hoor, als je in staat bent om twee heel bijzondere draaitafels op de markt te brengen onder heel moeilijke omstandigheden. De start van het bedrijf vond een paar weken voor het uitbreken van de COVID-ellende plaats, terwijl er in de markt sprake was van een zekere verzadiging… Je moet maar durven. De presentatie op High End 2022 maakte in elk geval indruk.

Luphonic H2: een draaitafel in H groot

In grote lijn kunnen we het draaitafelaanbod technologisch verdelen in een paar groepen. De eerste groep bestaat uit draaitafels op basis van massa en gewicht: een zware basis, vaak van steen/marmer of een zwaar composietmateriaal, een dito zwaar plateau en een stevige motor die om bromstoringen van de motor te voorkomen op behoorlijke afstand van het draaitafelchassis wordt geplaatst. De aandrijving van het plateau gebeurt meestal met een lange soepele snaar of soms met een dun draadje, een string genaamd – jawel, met een plat knoopje.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS