Recensie

Lyngdorf MP-60 2.1

Deens Zakmes

Door Sander van der Heide, HVT 3, maart 2022

8 stereo voorversterkers, 16 DA-converters, een room correction system, surround decoder, immersive audio ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D, audio interface, netwerk audio, streamer, internet radio, video- en audio routing, media-speler en Roon endpoint. Meteen maar even een samenvatting van wat deze AV-processor allemaal in zijn mars heeft. Het gevaar van een apparaat als deze is dat hij al gauw in het hoekje van surround-processors voor home-cinema wordt geplaatst, terwijl de MP-60 zoveel meer is dan dat. Sterker nog, voor iemand die op hoog niveau een goede stereo voorversterker en DAC nodig heeft, is de MP-60 net zo interessant.


Het design van de MP-60 is geheel in de lijn van de andere Lyngdorf-producten: het front is een combinatie van zwart mat aluminium en zwart glas, dat om en om verspringt. Lyngdorf spreekt zelf over Deens design, waarschijnlijk verwant aan Scandinavisch design, wat zich kenmerkt in minimalistische vormgeving en het ‘vorm volgt functie’-principe (en hoeft overigens niet uit Scandinavië te komen, kijk maar naar Apple-producten). Hoe dan ook, bij het ontwerp van een receiver zit je vast aan een paar gegevens: aansluitingen en printplaten aan de achterkant, bediening en display aan de voorkant, grote volumeknop…een rechthoekige doos is dan het meest functionele. Zeker als deze in een rack met andere apparatuur komt te staan. In dit geval volgt de vorm de functie dus helemaal. Meestal verdwijnen dit soort multipurpose meerkanaals processorboxen in een server rack of ergens achter een deurtje. Met de de MP-60 kun je gerust pronken en deze op een centrale plek zetten, waarbij de grote volumeknop onder handbereik is en het display voor visuele feedback zichtbaar. En als ik het front vergelijk met een Japanse tegenhanger – deze zou bij mij achter een kastdeur verdwijnen – mag de MP-60 gezien worden als centraal middelpunt van een audiosetup.

Nummertjes

Het apparaat is beter te doorgronden als je kijkt naar de aansluitingen op de achterkant. Wat meteen in het oog springt zijn 16 gebalanceerde analoge uitgangen, genummerd 1 tot en met 16. Bij het vorige model, de MP50, stonden hier nog markeringen als Lrs en Lfe. De MP60 is flexibel in zijn routing en in functie. Natuurlijk is de insteek een uitgebreide meerkanaals setup in een home-cinema of zelfs in een bioscoop, maar configureren naar 8 stereo-uitgangen of een surround en stereo-set, behoort ook tot de mogelijkheden. Vooral voor diegenen die naast een stereo setup er nog een complete surroundset naast hebben staan, biedt dit mogelijkheden. Je stuurt ze nu beide met dezelfde voorversterker aan of je integreert de stereo-luidsprekers in je surround setup. Maar vergeet niet: gebalanceerd. In mijn set-up met actieve luidsprekers is dat ideaal, alleen mijn subwoofer met ongebalanceerde ingangen had een juiste verloop nodig.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS