Recensie

M2Tech Young mkIV dac/voorversterker

Forever Young MKIV…

Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2021

Het is al weer een behoorlijk aantal jaren geleden dat ik Marco Manunta, de drijvende kracht achter M2Tech, tegenkwam op de HE in München. Hij liet me een nieuw doosje zien, vierkant vol met aansluitingen. Of ik dit doosje niet wilde testen. Jawel, jawel, dus verpakking opgezocht en zo ging de eerste M2Tech hiFace Evo mee in mijn handbagage. Een klein wondertje, een soort Zwitsers officiersmes voor Streaming: usb in en er was geen aansluitingsvorm te vinden die niet bediend werd door dit wonderdoosje: AES/EBU, S/PDIF zowel in cinch als in BNC, optisch zowel in TOS-link als in professioneel ST en zowaar een RJ 45 poort voor experimenten met I2S. En ondanks dat de wereld van Streaming Audio op de buitenwereld een wat hijgerige onrustige indruk maakt is de werkelijkheid toch veel stabieler. De Evo is nog steeds in gebruik. Zoals zo vaak in technologie zijn de processen evolutionair…


Vriend en Vijand zijn het erover eens dat de nieuwe verpakking die M2Tech voor zijn Rockstars Series heeft gekozen nog steeds een schot in de roos is. Een strak glad front, een daarin ingebakken display, een knopje en een draaiknop voor functie en volumeregeling. En niet te vergeten een 6,3mm hoofdtelefoon uitgang die aangestuurd wordt door een stevige dedicated hoofdtelefoonversterker. Smaakvol opvallend onopvallend. De behuizing wordt afgerond met een stevige metalen wrap. De afmetingen van de serie zijn 200 x 50 x 200 mm.

Young MKIV

De Young MKIV dac weegt ruim 2 kg en wordt gevoed uit een bijgeleverd stekkernetdeel van goede kwaliteit of de eigen M2Tech van der Graaf MKII voeding.
De achterkant, waarop de aansluitingen te vinden zijn, is stevig bezet. De externe voeding, hetzij stekkernetdeel of de Van Der Graaf voeding, wordt via een minivoedingsconnector/kabel aangesloten. Er zijn naast een usb poort nog vier digitale ingangen: AES/EBU via een XLR connector, S/PDIF via een cinch-connector, een optische TOS-link aansluiting en, niet zo verrassend, een I2S (HDMI)ingang volgens het protocol van PS Audio. Verrassend is het gegeven dat de Young ook een analoge ingang via cinch heeft. De verbinding met een voorversterker (of eindversterker) zijn twee asymmetrische cinch – en twee gebalanceerde XLR aansluitingen. Beide uitgangen kunnen tegelijkertijd gebruikt worden. Een Bluetooth aptX voorziening maakt rechtstreeks streaming vanaf een telefoon of tablet mogelijk.
De installatie is straightforward, mede dankzij een uitstekende handleiding. De usb poort is de belangrijkste ingang, want via deze poort kunnen alle bestandsvormen en kwaliteiten (PCM tot 32/352khz en DSD512) inclusief MQA verwerkt worden. De andere ingangen hebben wat beperkingen, zie de specificaties, maar kunnen wel MQA gecodeerde content verwerken. We hebben de Young MKIV dac/pre in diverse situaties gebruikt, waarbij de usb-poort verbonden is geweest met netwerkadaptoren zoals de Metrum Acoustics Ambre en de SotM sMS-200 Ultra. De koppeling met deze apparaten ging zonder problemen en dat zegt iets over de kwaliteit van de ingebakken aansluitingssoftware. De instellingen en bediening kan op drie manieren plaatsvinden. Met het knopje en de draairegelaar op het front, met de bijgeleverde afstandsbediening en met een Bluetooth App. Een effectief OLED-scherm, uitschakelbaar, laat keurig zien waar en wat binnenkomt en uitgaat……
Het menu voor de instellingen leidt rechttoe rechtaan naar de gewenste prestaties, je hoeft er geen klein vliegbrevet voor te halen, ondanks het feit dat de Young heel veel faciliteiten en mogelijkheden heeft. Belangrijk voor de klankmatige prestaties zijn de PCM en DSD-filterinstellingen. Maar ook de aanwezigheid van een balansinstelling moet genoemd worden, zeker als je de Young gebruikt als voorversterker.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS