Recensie

Marantz HD-CD1 CD speler

Hoezee voor de CD

Door Sander van der Heide, HVT 11, november 2016

Ruim 35 jaar nadat Marantz de digitale audiowereld betrad met de befaamde CD-63, verrast het bedrijf ons met het derde component in de nieuwe MusicLine-serie: een CD-speler.

Hoezo CD?

In mijn metier als mastering engineer heb je tegenwoordig te maken met verschillende formaten waarin een album wordt uitgebracht: hoge resolutiebestanden voor hi-res downloads, hoge resolutiebestanden voor het snijden van vinyl, soms MP3-bestanden voor referentie, een DDP-master (een WAV-file met extra meta-data) voor het persen van een CD en in een uniek geval vraagt een klant nog weleens om een CD. Eerlijk gezegd bestaat er tussen vinyl en audiobestanden niet veel meer. De meeste klanten (lees: artiesten, producers en mix-engineers) hebben zelfs geen CD-speler meer, hoogstens een Blu-rayspeler die eventueel als CD-speler kan dienen.

Het ritueel telt

Toch is er nog een grote groep muziekluisteraars met een enorme collectie aan zilveren schijfjes en deze heeft besloten niet alles om te zetten op een audioserver. Zij willen, net als vinylfanaten, kunnen genieten van het luistermoment. Het ritueel om dat zilveren schijfje uit het doosje te halen, daarna voorzichtig in een lade te leggen, deze naar binnen te laten glijden en na een kort uitleesgeratel, de eerste track in beeld zien verschijnen en het doosje netjes uitstallen, alsof er meerder publiek zou zijn. Voor die groep is een CD draaien op een multiplayer of gameconsole geen optie, hier is een speciaal stabiel loopwerk met de juiste uitstraling voor nodig. Voldoet de Marantz HD-CD1?