Recensie

Marantz MODEL 40n

Elegantie in veelzijdigheid ‘Fifty Shades of Sound’

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2022

HVT mocht aanwezig zijn bij de lancering van het nieuwe paradepaard van Marantz, MODEL 40n. Elders in deze editie vindt u een verslag van dit event. Maar niet lang voor het ter perse gaan van deze HVT kregen we tevens de beschikking over een exemplaar, flink ingespeeld, na een al even flinke Europese tournee. Rol die rode loper maar uit en spits de oren: de Marantz MODEL 40n.


Marantz spreekt tot de verbeelding van iedere audiofiel – jaren 70, bruin en oranje, lang haar, seks, leefkuil en eindeloos ‘weet je wel’ – maar lijkt wat ondergesneeuwd in het draadloze geweld van merken die de oude garde links en rechts inhalen met de swing van Max Verstappen. Schijn bedriegt. Ten eerste grijpt de beleving van audio meer dan ooit terug op die prachtige periode (“jongelui, even stil, opa vertelt”), getuige de heruitgave van roemruchte modellen van, onder meer, JBL en Wharfedale. Maar vinyl is natuurlijk het duidelijkste teken aan de wand. Niet alleen is dit medium bij de liefhebber van mooie audio nooit weggeweest, het fenomeen mag zich zelfs verheugen in een groeiende belangstelling. En het opmerkelijke is dat dit tevens geldt voor de millennials, die de periode alleen kennen van opa’s trage stem. Het is òf de computer in z’n vele vormen (mobieltje, tablet, laptop), of een draaitafel met plaatjes. Ik merk aan mijn jonge leerlingen dat dit meestal gepaard gaat met belangstelling voor muziek uit die tijd, maar ‘t is niet vanzelfsprekend. Ook de muziek van 2022, waarin deze belegen gitarist het spoor soms bijster raakt, wordt weer helemaal toevertrouwd aan het analoge medium. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat Marantz met de explosieve lancering van MODEL 40n teert op de naam van weleer en een breed, nostalgisch kleurenpalet, maar een eerste blik op het elegante apparaat, de mogelijkheden en specificaties leert dat ook dit niet aan de orde is. In het kort: MODEL 40n is een complete unit die alleen twee luidsprekers nodig heeft om tot leven te komen. En de audiobronnen? Het apparaat heeft een ingebouwde streamer. Bovendien zijn de aansluitingen dusdanig talrijk en veelzijdig dat een keur aan externe bronnen kan profiteren van de weelde uit Japan. Dat varieert van de modernste TV, middels HDMI-ARC tot, jawel, de draaitafel: zelfs een phono-preamp ontbreekt niet. Volgens de makers is MODEL 40n ‘ontworpen om het iconische Marantz-geluid naar de volgende generatie van muziek en entertainment te brengen.’ Dat lijkt op papier een logische ‘move’. Alleen het aansluiten van een paar snoeren staat tussen woord en beleving.

New York

Toch ligt de verleiding van nostalgie op de loer, zeker verbaal. Saul Marantz startte zijn auditieve doel in 1953, New York, The Bronx. Na een lang levensverhaal is Marantz uiteindelijk onderdeel geworden van Sound United LLC waaronder ook Bowers & Wilkins en Denon ressorteren, om een paar legendes te noemen. ‘Het productontwerp, de materialen, de componenten en het kenmerkende geluid van Marantz zijn nog steeds onverminderd aanwezig en sluiten volledig aan op de oorspronkelijke missie van Saul Marantz’. Dat zou ik ook schrijven als ik voor Sound United zou werken, maar wat is nog relevant voor 2022? Aan het woord MODEL 40n. Om te beginnen een groot compliment voor het uiterlijk. Wat ik er met name zo geweldig aan vind is de verhouding tussen nostalgie van de jaren zeventig en uitstraling anno nu. Trendy & Warm, een gouden combinatie. Knap gedaan! Centraal staat, in mijn auditieve optiek (dat kan niet, maar ’t klinkt zo leuk), het versterker-gedeelte. We hebben te maken met één apparaat, dus met een geïntegreerde versterker. Gezien de vele aansluitmogelijkheden moet er het nodige zijn veranderd aan de pre-amp, maar ook de eindtrap is onderhevig geweest aan een flink aantal updates. De nieuwe, krachtige eindversterker heeft een klasse A/B schakeling van 70 Watt per kanaal aan 8 Ohm en overstijgt de prestaties van eerdere modellen zonder aan vermogen in te leveren. Sterker nog, het vermogen is toegenomen. Nu kan dit ook uitsluitend in dienst staan van een verbeterde dynamiek, maar dat is een andere discussie. Hoewel, als ik naar de specs. en de omschrijving kijk, is dit zeer waarschijnlijk het doel geweest van de noviteiten in het ontwerp. De opzet is sowieso om zware luidsprekers ter wille te zijn. Thuis kan ik dat verifiëren met de Yamaha NS5000 en de Fyne Audio F1-8, maar de presentatie tijdens het event vond plaats met de Bowers & Wilkins 702 Signature, ook geen kleine jongen. De verbeterde prestaties zijn onder meer gerealiseerd met een grotere voedingstransformator, vier uitgangstransistoren per kanaal, zware koperen spanningsrails en korte stroompaden voor lagere impedantie en de levering van hoge spanning. Wat kan ik toch goed overschrijven uit het persbericht.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS