Recensie

Masters M33, NAD’s ultieme hi-res streaming versterker

A simple matter of time(ing)

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2020

Veel hifi recensenten hebben er reikhalzend naar uitgekeken, of zijn nog steeds aan het reiken. Begin dit jaar werd hij in Las Vegas nog onder luid tromgeroffel aangekondigd op de CES, mid februari mochten enkele uitverkoren mannen van het hifi journaille een presentatie meemaken ten kantore van de importeur in Waalwijk. We hebben het over de laatste telg uit de NAD Masters familie, de M33.


Na mid februari werd het nagelbijten. Van deze nieuwste streamingversterker in de NAD Masters serie was maar een beperkte hoeveelheid exemplaren beschikbaar voor de pers. De drie beschikbare units waren bezig met hun ronde onder de leden van de Hifi Expert Group van de EISA. Inmiddels bestaat die Expert Group uit maar liefst 21 leden, verdeeld over Europa, Azië en de USA, hetgeen het bijten der nagels zonder meer verklaart. Mede door het ongebreidelde enthousiasme van onze eigen Ward Maas werd ondergetekende in staat gesteld vanaf 18 juni enige tijd met deze fraaie all-in-one door te brengen en werd de wereldreis van de M33 tussen Antwerpen en Berlijn een halt toegeroepen. Ik was dan ook bijzonder vereerd.

Kwijlen als een Retriever

Ward en ik hadden het overigens al vaak over deze nieuwe NAD loot gehad met elkaar. Waar ik aanvankelijk door het stoere design was gecharmeerd – combineer zwart en zilver geborsteld aluminium en zet er een levensgroot hi-res scherm op, en ik krijg terstond een Pavloviaanse reactie waar mijn Golden Retriever Jones nog een puntje aan kan kwijlen – wist Ward mij al in een heel vroeg stadium van het ontwerp te wijzen op het revolutionaire ingewanden van de M33. Specifieker: de allerlaatste Klasse-D technologie van de hand van de meesters Bruno Putzeys en Lars Risbo die z’n weg heeft gevonden naar de Purifi Eigentakt modules, waarvan de M33 dankbaar gebruik maakt. De twee mono-modules kunnen bogen op de best mogelijke prestaties in de huidige markt van audioversterking. Ze zijn compact, produceren ieder 200 Watt continue in 4 en 8 Ohm, hebben een dynamisch bereik van 131dB, bijna onmeetbaar lage vervormingswaarden (<0,00017% THD) en een ridicuul hoge dempingsfactor. Het zijn maar cijfers, maar uit het mathematisch brein van Putzeys, die toch ook aan de wieg heeft gestaan van de ontwerpen van onder meer de Hypex nCore modules, de actieve luidsprekers van Kii en de elektronica van Mola Mola, komt veel meer dan cijfermateriaal alleen. Hij schijnt ook uitgerust te zijn met goede oren. Misschien wel van goud. Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS