Recensie

McIntosh MA252

Hybride smaakmaker

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2018

Het vermaarde McIntosh lanceerde afgelopen najaar de MA252. Een geïntegreerde versterker met buizen in de voortrap en halfgeleiders in de eindtrap. Deze benadering is nieuw voor McIntosh, die zo het beste uit beide werelden wil combineren in een enkele behuizing.

Qua vormgeving is stevig naar de legendarische MC275 gekeken. Ontegenzeggelijk retro, maar tegelijkertijd weet McIntosh een draai aan het geheel te geven zoals alleen McIntosh dat kan. Hoewel ik geen liefhebber ben van allerhande lichtjes, lampjes en wat dies meer zij, roept de MA252 de vraag in mij op of er dan toch geen ekster in mij zit. Diep weggestopt, maar die mij op bepaalde momenten brutaal met fonkelende zwarte kraaloogjes verleidelijk aan weet te kijken. Kortom, ik vind de MA252 gewoon een gave verschijning met inderdaad een hoop DNA van de MC275: het chassis. En natuurlijk een hoop McIntosh, namelijk de rest, dus veel luxe, detail, rijkdom en dat alles zéér solide uitgevoerd. Kijk bijvoorbeeld eens naar een deel van het McIntosh-logo dat in de koelvinnen is uitgevoerd.

Opbouw

De MA252 gaat qua ‘retro’ een stukje verder dan alleen de vormgeving en het gebruik van buizen in de voortrap. Voor zover je natuurlijk buizen zou kunnen of zelfs willen duiden als retro. Zo is er een phono-stage aan boord. Compleet analoog uitgevoerd met per kanaal een 12AX7 (ECC83) als versterkend deel. De meeste MM – en sommige high-output MC-elementen zullen zich hiermee probleemloos laten vertalen. Laat je in het geval van een high-output MC-elementen wel even goed adviseren door je persoonlijke audio-vakman! McIntosh gebruikt een ‘fixed-load’ aan de input van de phono-stage. Ik heb daar geen verdere informatie over kunnen vinden maar gezien de huidige stand van zaken in de wereld van vinyl lijkt het mij dat ‘de standaard tegen wil en dank’ van 47K Ohm is aangehouden. De voortrap zelf is uitgevoerd met per kanaal een 12AT7 (ECC81) – ruim bekend en beproefd én de standaard buis in de voortrappen van McIntosh – die op zijn beurt weer direct is gekoppeld aan de eindtrap: op dit punt dus geen filters en dat maakt de MA252 voor mij een ware ‘hybride’ versterker. Geen losse voor- en eindtrap in dezelfde doos, maar een ‘enkele’ versterker die van verschillende technieken gebruik maakt. De eindtrap zelf levert in klasse A/B maximaal 100 Watt op 8 Ohm of 160 Watt op 4 Ohm. De transistor eindtrap stelde McIntosh ook in staat een andere primeur op de MA252 los te laten: de combinatie van het door McIntosh gepatenteerde Power Guard technology en… buizen. Power Guard houdt het uitgangssignaal in de gaten en mocht dit gaan ‘clippen’ en zo de luidsprekers mogelijk beschadigen, dan brengt Power Guard het signaal terug naar veilige niveaus.