Recensie

McIntosh MA8900 versterker/DAC

wellicht de laatste versterker die je koopt

Door Marnix Bosman, HVT 2, februari 2018

Enig idee welke versterkers er in de geluidsinstallatie van het legendarische Woodstock festival in 1969 werden gebruikt? Die versterkers kwamen van het Amerikaanse McIntosh, het merk dat in de jaren ’70 maar liefst 48 versterkers leverde aan The Grateful Dead voor het aansturen van hun beroemde “Wall of Sound”.

De historie van het door Frank McIntosh in 1949 opgerichte bedrijf gaat feitelijk terug naar 1946 toen hij in samenwerking met Gordon Gow zijn eerste versterker ontwierp: de 50W-1. Deze buizenversterker maakte gebruik van een door hen zelf ontwikkelde en gepatenteerde techniek, het zogenaamde Unity Coupled Circuit, dat ook nu nog door McIntosh in hun huidige producten wordt gebruikt. McIntosh is een audiomerk dat bol zit van tradities, getuige natuurlijk de klassieke vormgeving. De MA8900 uit deze test zou dus helemaal niet misstaan naast een MC275 eindtrap uit 1961. Ondanks de retro looks is een McIntosh intern helemaal van deze tijd. Oude waarden worden echter niet zomaar overboord gegooid getuige het feit dat bijvoorbeeld de genoemde MC275 buizenversterker nu nog steeds in een zesde generatie uitvoering leverbaar is. In 1967 introduceerde McIntosh zijn eerste solid state (transistor) versterker. Met deze versterker introduceerde McIntosh een versterkerbenadering die kenmerkend is voor het merk en zover ik weet uniek binnen de audio.

De McIntosh aanpak

Zowel in de buizen- als in de transistorversterker gebruikt McIntosh uitgangstransformatoren. Bij een buizenversterker is het gebruik heel logisch en min of meer noodzakelijk (even de OTL benadering buiten beschouwing gelaten). In een buizenversterker moet de trafo de hoge impedantie en spanning transformeren naar een lager niveau dat past bij het niveau van een luidspreker. Bij een transistorversterker is het gebruik van een uitgangstransformator niet onbekend maar tegenwoordig zie je het eigenlijk nauwelijks meer. McIntosh doet het echter wel en dat is niet uit nostalgische overwegingen. De McIntosh aanpak is heel doordacht en ook nu nog heel actueel. McIntosh gebruikt feitelijk een zogenaamde autotransformator of zoals McIntosh dat noemt een Autoformer er en dat is net even iets anders dan een gewone transformator.