Recensie

McIntosh MC901 buizen monoblokken

Schat, staat de McIntosh warm?

Door Edouard Hendrix, HVT 12, december 2020

Met de MC901 heeft McIntosh een unieke monoblokversterker ontworpen. Een hybride eindtrap die volgens de Amerikanen het beste van twee werelden combineert, zonder af te wijken van het karakter en de stijl die McIntosh kenmerken. Een huzarenstukje.


Het hybrideverhaal van McIntosh begon met de MA252. Een geïntegreerde versterker met een heerlijk retro design dat buizentechnologie combineerde met transistoren. Wat later volgde de krachtigere MA352. Deze hybride versterkers hebben McIntosh geen windeieren gelegd. Integendeel, het succes van de MA252 en de MA352 vormden de basis voor de hybride McIntosh MC901 monoblokversterker.

Buizen en transistoren

Men kan zich afvragen waarom McIntosh de hybride weg ingeslagen is. Het antwoord is eenvoudig. Buizen brengen een bepaalde rust, finesse en zachtheid. Niet te verwarren met wat in de volksmond ‘warm’ genoemd wordt. En hoe krachtig buizenversterkers ook kunnen zijn, toch voegen transistoren net dat beetje extra kracht toeals dat nodig is. Bij voorbeeld bij muziekstukken met veel snelle tempowisselingen en zware bassen. Vergelijk het met een auto met een krachtige motor. Hoe meer vermogen, hoe sneller hij kan reageren. Bij voorbeeld tijdens een inhaalmanoeuvre. Die extra kracht geeft een comfortabel, geruststellend gevoel.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS