Recensie

McIntosh MTI 100 draaitafel/versterker

One for all en all-in-one

Door Michel van Meersbergen, HVT 05, mei 2019

Vorig jaar lanceerde McIntosh de MA252 hybride versterker. Een ware revolutie, McIntosh betrad nieuwe onbekende paden en oh, oh, oh, zo roerden de criticasters zich, wat moest er wel niet van terecht komen? Een heel mooie versterker dus. Vorige maand werd de MTI 100 gelanceerd; een geïntegreerde draaitafel/versterker en via Bluetooth aan te spreken. Als ik de berichten op een aantal Amerikaanse fora mocht geloven: een gotspe! ‘Mind you’, men reageerde op een foto. Op dat moment had geen van de klagers de MTI 100 zelfs kúnnen horen spelen… Nu kunnen plaatjes meer dan duizend woorden zeggen, voor mij geldt: ‘eerst horen dan geloven’.


Misschien dat de reaguurders van de eerder aangehaalde fora zich door die foto ernstig hebben laten intimideren? Zoals de MTI 100 uitgepakt en gemonteerd voor mij staat ga ik ook even voor de bijl: op een uiterst aangename manier is nét dat minieme vleugje vulgariteit aanwezig waardoor ‘de poen’ ervan af lijkt te druipen. Dat klinkt misschien onaardig, maar er staat dan ook niet zomaar een dingetje. Het antracietgrijze chassis oogt als een massief blok staal, de glazen topplaat van bijna 1cm dik reflecteert het kale metaal van de arm, plateau, buizen en de ‘kooitjes’ én de twee bedieningsknoppen op onverbiddelijke wijze – hoedt u voor stof in huis, zou ik eraan willen toevoegen. En dan natuurlijk het groen oplichtende logo en het groene licht onder de buizen… Ja, qua uiterlijk is dit McIntosh ten voeten uit.

MTI 100

‘A modern home audio system for modern lifestyles’, zo omschrijft McIntosh zelf de MTI 100. Ik krijg een licht jaren ’60-gevoel bij deze zin, om maar niet te zeggen dat ik er wat narrig van wordt, Maar goed, laten we dit eens oppakken. ‘A modern home audio system’… De MTI heeft als systeem eigenlijk alles in huis: een draaitafel, waarvan de tweepunts gelagerde arm en het 3.28 kilo zware plateau door VPI zijn geproduceerd, plus een Sumiko Olympia MM-element. Een afgeschermde phono-versterker, een DAC (helaas geen specificaties, maar ik vermoed 24bit/96kHz) en een, door een tweetal 12AX7/ECC83 triodes aangestuurde, voorversterker met een enkele RCA-ingang, twee digitale ingangen (optisch en coaxiaal) en Bluetooth 4.2. Op de uitgang kan een extra subwoofer worden aangesloten en bijna onmisbaar tegenwoordig: een koptelefoonaansluiting. Als laatste een klasse- D eindversterker die aan 8 Ohm 50W en aan 4 Ohm 80W kan leveren… Tja, dat lijkt inderdaad op een hedendaags audiosysteem. En dan ‘modern lifestyles’. De MTI 100 is, zeker gezien het pakket dat in een enkel chassis is samengebracht, compact. Zet hem op een dressoir en zo heb je los van een complete installatie – ex luidsprekers natuurlijk – ook nog eens een aangename blikvanger in huis. Dit alles zonder opzichtelijke bekabeling, racks en wat dies meer zij. Bluetooth 4.2 is natuurlijk heel prettig! Jammer dat Apple nog steeds niet mee wil gaan in dezen en ik afhankelijk was van een Android die ik een uurtje op de MTI 100 kon loslaten. Maar goed, het bedieningsgemak is er en de kwaliteit daarvan is prima. Wil je meer dan je LP-collectie of streamingsdienst kan bieden? Je kunt altijd een cd/sacd-speler aansluiten. Hier komt het narrige: lekker ouderwets een cd’tje draaien… Al met al heeft McIntosh gewoon gelijk met de positionering. Een compact systeem met alle gemak en eenvoudige bediening die je je maar kunt wensen, op het terloopse af. En zeker het laatste is ‘for better or for worse’ onderdeel van de ‘modern lifestyle’. Genoeg cultuurkritiek en laten we eens gaan luisteren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.