Recensie

Meitner MA3 netwerkstreamer en DAC

Een begrip in de audio

Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2022

De producten van Ed Meitner zijn voor mij geen onbekenden. In mijn netwerk is
er aantal gelukkigen dat producten van EMM Labs of dochter Meitner Audio in gebruik hebben. Tot grote tevredenheid, wat wel blijkt uit het feit dat niemand overweegt om afscheid te nemen van zijn dierbare EMM Labs of Meitner. Hoogstens om van een EMM/Meitner DAC naar een complete netwerkspeler zoals de hier geteste Meitner MA 3 over te stappen.


Om maar met de deur in huis te vallen, de MA3 is qua opzet een directe afgeleide van EMM Labs topklasse DV2 en de verwante DA2V2 DAC. Hoe dat kan zal ik in dit testverslag proberen uit te leggen. De Meitner MA3 wordt in Canada geproduceerd door Meitner Audio, een dochter van EMM Labs, de onderneming van één van de echte pioniers op het gebied van analoge audio, Ed Meitner, met een aantal indrukwekkende patenten op zijn naam. Waarbij ook zijn bijdrage aan de ontwikkeling en productie van digitale werkstations – o.a. de Sonoma met meerkanaals EMM Labs ADC-8 en DAC-8 da-converters moet worden genoemd. Deze werkstations zijn gebruikt bij de opname en de productie van het merendeel van SACD schijfjes.

Meitner MA3, de buitenkant, eenvoud siert

Over de buitenkant kunnen we kort zijn. Een stevige aluminium verpakking – 435mm x 92mm x 400mm, 7,3kg – met een frontplaat waarvan de grote volumeregelaar de meest opvallende component is. Het ruime display is sober monochroom en uitschakelbaar zonder ingewikkelde pogingen tot het produceren van hoesjes e.d. Je kunt zien welke bron wordt gebruikt, wat er gespeeld wordt en in wat voor resolutie. Heel functioneel allemaal. Op het display zitten nog twee aanraaktoetsen om van bron te wisselen. Er wordt een stevige aluminium afstandsbediening bijgeleverd die alle functies bedient, inclusief fase en helderheid van het display. Simpeler kan niet, intern is alles gericht op het zo optimaal verwerken van de digitale informatie.

De aansluitkant is ook sober gehouden. Er is naast een IEC stroomnetaansluiting met schakelaar en een RS232 systeemaansluiting voor servicedoeleinden één aansluiting per digitaal smaakje: AES/EBU via XLR, coaxiaal S/PDIF, TOS-link, USB-B voor verbinding met een computer of netwerkspeler – deze USB-poort heeft een perfecte galvanische scheiding voor optimale prestaties – , een USB-A aansluiting voor een externe harde schijf. De specificaties van de eerste drie ingangen en de netwerkingang is 24/192kHz/DSD64, de usb-poort kan PCM/DXD data verwerken tot 352/384kHz en DSD128 via DoP. Alle ingangen decoderen MQA. Er hoeft geen twijfel over bestaan maar de Meitner MA3 is gecertificeerd Roon Ready. WiFi doet de MA3 niet, er is een RJ 45 ethernet aansluiting voor verbinding met het wereldwijde internet. Als uitgangen treffen we XLR connectoren aan voor een gebalanceerde verbinding naast cinch connectoren voor een asymmetrische connectie. Dat met name de XLR uitgangen niet zomaar noodzakelijke voorzieningen zijn, heb ik kunnen vaststellen bij het gebruik van de Meitner MA3 als voorversterker. Maar daarover later meer.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS