Recensie

Melco N100, D100 en E100

Melco, een halfje streaming

Door Bert Oling, HVT 05, mei 2019

Op de High End 2017 in München hadden we het D100 cd-loopwerk/ripper al even kunnen bewonderen, maar het werd de loop van dat jaar al duidelijk dat Melco meer apparatuur in dit halfbrede formaat in ontwikkeling had. De jongens en meisjes van Dimex hielden me op de hoogte van de eventuele beschikbaarheid van de nieuwe spullen, vooral omdat ik de Melco N1AH60/2 muziekbibliotheek al onderhanden had gehad en daar ronduit heel enthousiast over was geweest. Het vroege voorjaar en een Woonbeurs in het Groningse zorgden ervoor dat Dennis Schluter van importeur Dimex een drietal dozen bij mij achter liet met daarin de Melco N100 muziekbibliotheek, de D100 cd-loopwerk en de E100 externe harde schijf.


Voor zover de HVT lezer het nog niet wist. Melco staat voor Maki Electronics Laboratory Co. Dit bedrijf ontwierp en bouwde ooit (1975) peperdure draaitafels met heel zware plateau’s die vanaf een externe motorblok werden aangedreven met een dunne zijden draad – de oudere audiofielen onder ons herinneren zich vast nog wel de stevige discussies over de vorm van het noodzakelijke knoopje. Maar de nu 84 jarige oprichter, Mako Maki, verzette al snel de bakens: de digitale toekomst naakte en Melco werd Buffalo, een belangrijke leverancier van randapparatuur voor computers en netwerken. Echter het audiofiele hart van mijnheer Maki bleef kloppen en na verloop van tijd werd de naam Melco toch weer tot leven gewekt. Optimale opslag van audiobestanden was kort samengevat de nieuwe doelstelling van Melco.

Melco N100, de binnen- en de buitenkant

De kast met zijn aluminium front en zware bovenplaat met de maten 215 x 61 x 269 mm weegt 3 kg schoon aan de haak. Intern zien we een 2TB harde schijf die volgens het beproefde Melco recept ( High Stable Storage System) zeer goed ontkoppeld is en opgehangen is in het 2mm dikke metalen chassis. Verder is de royale print gevuld met de noodzakelijke perifere elektronica rondom een RISC processor. Deze processor, geholpen door een forse FPGA, doet zowel het beheer van de HDD als de optimale dataverwerking van de diverse in- en uitgangen. De processor wordt softwarematig bestuurd vanuit een stevig gemodificeerd Twonky Media 8.5 softwareplatform dat naast DXD 32/384khz ook DSD bestanden (tot 22,6 Mhz Octo DSD) volgens een eigen Melco Markerless DSD protocol kan verwerken. Dit alles onder controle van een precieze klok met extreem lage faseruis. De voeding is in tweeën gesplitst. Een externe voedingsadapter op SMPS basis neemt het grote werk voor zijn rekening, intern vinden we op de print meer dan voldoende actieve en passieve ontkoppeling van de voedingslijnen. Alles ten dienst van het ultieme doel: een optimale verwerking van audiodata. Je komt op de print dan ook geen componenten tegen die de ICT hardware industrie standaard gebruikt in haar PC’s.
Op de achterkant treffen we naast de voornoemde aansluiting voor de externe voeding 2 LAN- en 2 usb-poorten aan. Hier zien we wederom één van de bijzondere aspecten van de Melco technologie. De twee RJ45 LANpoorten hebben duidelijk een verschillende functie. De eerste verbindt de Melco N100 met het netwerk, de tweede verbindt de N100 met een eventueel aangesloten netwerkspeler- of adaptor. Die laatste connectie is belangrijk voor een optimale audiodataverwerking. In de Melco N100 wordt de datastroom naar de netwerkspeler ontdaan van alle ongerechtigheden die nu eenmaal inherent zijn aan dataverkeer. Datzelfde geldt in zekere mate voor de usb-poort waarop een usb-dac moet worden aangesloten. Op de andere usb-poort kan dan een externe harde schijf worden aangesloten of het Melco D100 cd-loopwerk. Aan de voorkant zit dan nog een extra usb-poort voor bv. een usb-stick.
Het OLED display op het frontpaneel laat alle functies en instellingen zien. Melco kiest nog steeds voor de mogelijkheid om alle functionaliteit van de N100 te kunnen bedienen met de 4 knoppen op het frontpaneel. Op zich best bijzonder in dit tijdsgewricht waarbij functionaliteit is verschoven naar de IPad van dienst. Maar ja er zijn van die momenten waarbij dochterlief jouw Ipad heeft gesnaaid voor Snapchat werk……Mijn accu was leeg, Papa….

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.