Recensie

Melco N1AH60/2

Muziekbibliotheek

Door Bert Oling, HVT 12, december 2017

Muziek opslaan en bewaren is een relatief nieuw fenomeen, dat sinds de komst van Streaming Media een grote vlucht heeft genomen. We doen dat op verschillende manieren. We rippen onze cd’s en die van Oom Willem – zijn Rollende Stenen collectie, we halen ze binnen via allerlei betaalde maar ook illegale muziekservices “in the Cloud”. Maar essentieel is natuurlijk: we willen al die muzikale informatie bewaren. Bewaren op een medium dat ons de garantie geeft dat we het bewaarde zonder gehoormatige verliezen en niet gewenste toevoegingen snel en betrouwbaar weer kunnen afspelen en daar begint het verhaal van Melco.

Melco staat voor Maki Electronics Laboratory Co. Dit bedrijf ontwierp en bouwde ooit (1975) peperdure draaitafels met hele zware plateaus die vanaf een externe motorblok werden aangedreven met een dunne zijden draad – de oudere audiofielen onder ons herinneren zich vast nog wel de stevige discussies over de vorm van het noodzakelijke knoopje. Maar de nu 84 jarige oprichter, Mako Maki, verzette al snel de bakens: de digitale toekomst naakte en Melco werd Buffalo, een belangrijke leverancier van randapparatuur voor computers en netwerken. Echter het audiofiele hart van mijnheer Maki bleef kloppen en na verloop van tijd werd de naam Melco toch weer tot leven gewekt. Optimale opslag van audiobestanden was kort samengevat de nieuwe doelstelling van Melco.

Melco N1AH60/2 , wat is er zo bijzonder aan deze digitale muziekbibliotheek

Om met een parafrase op het populaire kinderboek Dik Trom te beginnen….het is een heel bijzonder “kind” en dat is ‘ie… En dan hebben we het in dit beknopte testverslag alleen nog maar over het goedkoopste exemplaar uit een reeks van drie Melco muziekbibliotheken. Natuurlijk heb ik in mijn omgeving de hoon over mij heen gekregen van de bekende IT-specialisten met de bekende IT-argumenten – netwerk TC/IP protocol- een nul is een nul. Tot ze luisterden en hun oren gingen gebruiken, een bijna dubbelblinde test. Want wat heeft Melco gedaan. Ze had natuurlijk gewoon een bestaande NAS kunnen gebruiken, daar wat aanpassingen en modificaties op los gelaten en klaar waren ze toch geweest? Of toch niet? Nee, bij Melco besloten ze de NAS helemaal vanaf de bodem opnieuw op te bouwen. Zeker in het huidige tijdsgewricht is dat een verstandige beslissing geweest. Want laten we eerlijk zijn, zelfs een standaard NAS heeft zoveel functionaliteit in huis, dat als je pech hebt er allerlei processen actief zijn die je zo zorgvuldig opgeslagen audiobestanden bij de distributie naar je netwerk ernstig gehoormatig belemmeren.
Dit is natuurlijk geen nieuwe stof weten ook die bovengenoemde computerexperts. Zelf hebben ze hun Windows audiocomputer tot op het bot uitgekleed om toch maar zo weinig mogelijk verstorende processen voor hun audiobestanden actief te laten zijn. Met lede ogen zien ze allerlei slimme netwerkadapters komen, die met slimme soft- en hardware hun audiocomputers naar de vuilnishoop van de apparatuurgeschiedenis verwijzen.