Recensie

Meridian 218 Zonecontroller

Een wonderdoosje waarbij de naam een understatement is

Door Bert Oling, HVT 9, september 2017

We hebben de afgelopen jaren van een relatief klein bedrijf als het Britse Meridian Audio uit Huntington bij Cambridge heel wat innovaties op analoog en digitaal gebied gezien. Zelf ben ik nog in het gelukkige bezit van de Meridian 518 audiocomputer die mooie dingen doet met digitale signalen. De 518 verwijdert oversturing – zeer veel voorkomend in het begin van het digitale cd-tijdperk – en voegt naar wens dither noise toe, waardoor de erachter werkende DAC de bitjes nauwkeuriger kan vertalen.

Meridian heeft daarnaast zijn sporen verdiend in de ontwikkeling van de actieve – nu DSP gecontroleerde luidspreker. Ook kwaliteitsgeluid bij beeld heeft geprofiteerd van de technologische innovaties van Meridian in de vorm van het lossless compressiesysteem MLP.
Sinds een paar jaar is het nieuwe buzzword van Meridian M(aster)Q(uality)A(utheticated), een slim digitaal lossless compressiesysteem. Slim vooral omdat het streaming muziekservices mogelijk maakt om HiRes content als 24-bit/44khz te versturen waarna het na het uitpakken weer als HiRes bestand kan worden weergegeven. Daarnaast heeft MQA nog een paar andere interessante faciliteiten waar in de pagina’s van HVT al behoorlijk aandacht is besteed.

Meridian 218, wat zit er in…

Het eenvoudige functionele uiterlijk van de Meridian 218 staat in schril contrast met dat wat er in het doosje van 204 x 150 x 42mm zit. Op het front zien we een aantal LEDs, de achterkant zit redelijk vol met analoge en digitale aansluitingen, waaronder Meridian Speakerlink aansluitingen. Maar de echte verrassing komt als je de moeite neemt om de 8 Phillips drive schroefjes los te draaien en de kap eraf te halen. Wat je dan ziet is een enorme verzameling micro-elektronica in de vorm van IC’s, FPGA’s en allerlei andere actieve en passieve componenten in SMD-techniek. Niet in de laatste plaats een redelijk substantiële voeding, deels geschakeld, deels lineair “on the spot”. De gebruikte DA-converter zit verborgen onder twee substantie voedingselco’s, maar daarvoor komen we bekende IC’s van Wolfson en Cirrus tegen. Voor de technisch nieuwsgierige aagjes zijn dat de Cirrus CS8416 als input receiver, de Cirrus CS8406 als sample-rate converter en de Wolfson WM8778 als A/D omzetter voor de analoge ingang. De meerlaagse print is in de beste Meridian traditie goed voorzien van testpunten. Rondom de analoge uitgangen zijn nog wat hoogwaardige polypropyleen filmcondensatoren te zien. BTW ik raad de modificatiebrigade het ten sterkste af om de soldeerbout op te stoken, want zo’n complexe meerlaagsprint is zo naar de barrebiesjes geholpen.