Recensie

Métronome Classica

Le Trio Français

Door Michel van Meersbergen, HVT 9, september 2021

Corona zette deze zomer een streep door het jaarlijkse bezoek aan ‘La Douce’. Maar, in de lijn van een berg en de profeet: als ik niet naar Frankrijk ga, dan
komt Frankrijk wel naar mij. In drievoud zelfs. Zo staan Le Player 3, Le DAC en
Le Player 3+ van Métronome hier ten huize en wordt een zekere vorm van
heimwee naar bijvoorbeeld ‘dat ene bakkertje met die briljante croissants’
aangenaam getemperd. Alors…


Sinds 1987 ontwerpt en bouwt Métronome Technologie in het Zuid-Franse Montans CD-loopwerken en DAC’s. Dit onder de Métronome naam, maar ook onder Kalista, dat feitelijk het luxe-merk van Métronome Technologie is. Overigens is hiermee niet gezegd dat Métronome van het tweede garnituur is, integendeel. Kalista vormt ‘slechts’ een buitencategorie – wellicht obscuur, de bijbehorende prijskaartjes zijn het gegarandeerd!

Water under the Bridge

Eigenaar en hoofdontwerper Jean Marie Clauzel heeft wat mij betreft een duidelijke visie op de CD: er zijn er nog héél veel in omloop en particuliere collecties té groot om dit medium links te laten liggen. De – voor mij bekende – laatste cijfers voor CD-verkopen in de US blijven steken op een magere 31,6 miljoen albums. Helaas is de demografie van de kopers onbekend, maar iets zegt mij dat deze zich in een leeftijdscategorie bevindt die wat meer dan gemiddeld verdient en ook meer dan gemiddeld wil uitgeven aan een zo goed mogelijk geluid. Nogmaals, speculatie, maar een andere verklaring voor het aanhouden in het gamma en doorontwikkelen van ‘klassieke’ CD-loopwerken kan ik niet geven. Ergens heb ik een gevoel dat de CD over een aantal jaar eenzelfde opleving gaat zien als de LP. Maar er zal nog een hoop water onder brug stromen voordat hier iets zinnigs over te zeggen valt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS