Edelstenen uit NL
Door Bert Oling, HVT 12, december 2018
Kom mij niet aanzetten met het vooroordeel dat Nederland geen maak-industrie heeft. Zeker in ons vak zijn er heel wat Nederlandse ondernemingen die innovatieve audioproducten ontwikkelen en produceren. Metrum Acoustics is daar een heel goed voorbeeld van. Initiatiefnemer en ontwerper Cees Ruijtenberg heeft een indrukwekkende staat van dienst, niet in de laatste plaats omdat zijn (DAC)-ontwerpen niet bepaald de gebaande paden van bestaande chipbakkers volgen. Als het om de categorie digitaal analoog omzetters gaat heeft Cees zich altijd, helemaal tegen de tijdgeest in, sterk gemaakt voor het Non Oversampling (NOS) Principe.
Cees grijpt niet terug op bestaande R2R laddernetwerk DAC-chips als de TDA1541/1543, de PCM1704 en de AD1865. Maar vanuit zijn professionele achtergrond kiest hij voor omzetters uit de meet- en regeltechniek en weet daarmee in alle opzichten bijzondere resultaten te bereiken. Een aantal jaren geleden mocht ik al eens de Metrum Acoustics Octave DAC onder handen nemen: een ontmoeting die van mijn kant naar meer smaakte. Recent had ik kort de gelegenheid om een professionele uitvoering van de Pavane DAC te testen en toen viel bij mij het NOS kwartje helemaal. Alle reden om een op dezelfde basisprincipes gebouwde DAC, de Onyx, in een wat lagere prijsklasse uitvoerig te testen. En als dat al niet genoeg is krijgt u ook nog een toetje, de recent uitgekomen netwerkadapter/Roon endpoint, de Metrum Acoustics Ambre in een innige (I2S) verhouding met de Onyx.
Metrum Acoustics Ambre netwerkadapter:
De Ambre netwerkadapter of zoals Metrum Acoustics het zelf noemt: een Eindpunt. Het moet gezegd worden het uiterlijk van de Metrum Acoustics producten onopvallend opvallend is. Zo ook van de Ambre. De metalen behuizing (19 x 6 x 25cm) is van goede kwaliteit en heeft uitstekende afschermende eigenschappen, niet onbelangrijk in een netwerkomgeving. Het mooi vormgegeven front is overzichtelijk en laat o.a. via een LED zien of er een netwerkconnectie is. Op de achterkant zien we naast een IEC netentree, een RJ45 netwerkaansluiting, een viertal digitale uitgangen: XLR voor AES/EBU, cinch voor S/PDIF en een optische TOSlink uitgang. Maar in het Ambre concept is de RJ45 bus wel de belangrijkste uitgang waar heel bescheiden I2S boven staat. Daarover later meer. Intern zien we een stevige ringkern als beginpunt van de verder royaal bemeten en goed gestabiliseerde voeding op de print. De basisprint is keurig verzorgd en ruim van opzet. Er is goed nagedacht over de plek van de diverse componenten. Opvallend zijn de twee Tentlabs precisieklokken die vooral bekend staan om hun lage faseruis.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.