Recensie

Meze Audio ADVAR in-ear monitor (IEM)

ADVAR vinkt alle hokjes af

Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2022

Met de komst van de ADVAR IEM lijkt het bedrijf nu definitief een weg ingeslagen te zijn waarnaast aan het oor ook aan het oog en de tast extra aandacht wordt besteed. Voor mij persoonlijk is dat begonnen met een letterlijke klassieker, de 99 Classics, en werd deze trend doorgezet met de RAI PENTA, de Empyrean, de Elite en de Liric. Stuk voor stuk hoogstandjes, in alle opzichten, en zelfs bepalend voor de categorie waarin de modellen zetelen. Zo goed vind ik hun producten en inmiddels ook de mensen achter het bedrijf. Die kunnen wel wat.


Nu vergeet ik inmiddels meer dan me lief is, maar ik kan mij de dag dat ik de Meze 99 Classics door Michael Wongso van Dune Blue, importeur van Meze, in de handen gedrukt kreeg, nog heel goed herinneren. “Dit moet je echt eens horen, verder zeg ik niets”, merkte Michael geheimzinnig nog op, alsof hij de verloren ark had gevonden. Het was mijn eerste kennismaking met het merk en aanleiding me te verdiepen in de oprichter, naamgever en ontwerper Antonio Meze. De goede man heeft Meze Audio in 2011 opgericht en besloot meteen het allemaal anders te doen. Anto bleek naast muziekliefhebber en gitarist ook een begenadigd grafisch ontwerper. Samen met de rest van zijn volgelingen staat er inmiddels een bedrijf dat trends zet, in plaats van ze te volgen. En dat in Baia Mare, Roemenië. In 2015 mondde hun visie uit in de 99 Classics. Mijn oren vielen op de grond van verbazing. Het bloedmooie model betreft een dynamische, gesloten over-ear die qua signatuur alle boxes voor mij chekte. Lekker laag, niet te vet, ingetogen midden en een zoet, maar gedetailleerd hoog. Ik was direct verkocht.

Geen lulligheden bij Meze

Na de 99 Classics werd dat gevoel wederom opgeroepen, maar nu door de eerste IEM die ik van hen mocht beluisteren, de RAI PENTA. Zeker voor die tijd een wonderbaarlijk goede in-ear. Maar het mooiste moest nog komen. Anto was bezig Meze voor eens en voor altijd op de high end kaart te zetten door met de 3.000 euro kostende Empyrean op de markt te komen. Toen deze in zijn mooie koffer tot mij kwam, werden alle hokjes afgevinkt, inclusief hokjes waarvan ik het bestaan nog niet wist. Meze’s kunststuk was een open planar over ear, uitgerust met speciale planars van Rinaro Isodynamics. Een schot regelrecht in de roos. Niet alleen bevestigde Meze hiermee het bestaansrecht van de hoofdtelefoons van rond de 3.000 euro, maar plaatste zich als Planar merk in de top drie, samen met Audeze en HiFiMAN. Geen lullige prestatie.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS