Recensie

Meze Audio RAI Penta in-ears

Vier plus één maakt vijf

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2020

Ze zijn al vaker aan bod gekomen in ons lijfblad, de hoofdtelefoons van het Roemeense merk Meze Audio. En ik kan er maar niet over ophouden. Eén van mijn all-time favourites is de Empyrean van Meze, hun stoere high end eersteling uitgevoerd met speciale hybride Magneto Planar drivers en magneetarray’s van het Russische Rinaro Isodynamics. Maar voordat de Empyrean mij kon bekoren, gebeurde hetzelfde met de 99 Classics van het merk. Ditmaal een hoofdtelefoon van het dynamische soort. Dus van €299 tot €2.999 was het voor mij raak en bleken deze modellen een 1+1=3 verhaal. Des te benieuwder was ik naar Meze RAI serie, de eerste echte in-ears van Meze Audio.


Het landschap van kleine hoofdtelefoons die je in je oor moet steken (in-ear monitors ofwel IEM’s), is tegenwoordig bijzonder gevarieerd. Je kunt bijna stellen dat je wordt doodgeknuppeld met in-ears. En dan ook nog eens in alle soorten, maten en prijzen. De kans dat je door de bomen het bos niet zou kunnen zien, ligt op de loer. Toch weet Meze met de RAI modellen een paar juweeltjes te presenteren die de propositie van een in-ear opeens een stuk aantrekkelijker maken. Meze introduceerde onlangs twee RAI modellen, eentje aan de instapkant van de serieuze in-ears en eentje een stuk hogerop. We hebben het over de Solo (€249) en de Penta (€1.099), waarvan de laatste nu onderwerp van de recensie is. Overigens, bij de eerste blik op deze in-ears besefte ik mij gelijk weer waar de wortels van baas en naamgever Antonio Meze hebben gezeten. Spoiler alert: in ieder geval niet in z’n oren!

Dunnetjes overgedaan

Het begon allemaal in een ver verleden toen Antonio, compleet verslingerd aan zijn Fender Stratocaster (dé gitaar voor de liefhebber van de elektrische gitaarsound), een hoofdtelefoon zocht met dezelfde natuurlijke materialen, gewelfde vormen en uiteraard waanzinnige sound. Uiteindelijk heeft dat tot de 99 Classics geleid, waar de materiaalkeuze en klank ver boven het prijssegment uitsteken. We praten dan 5 BC (Before Corona) ofwel 2015, toen de kunst van het knuffelen hoogtij vierde. Slechts vier jaar hadden Antonio en zijn team van ontwikkelaars annex musici annex artiesten nodig om vanaf de start van het bedrijf tot het eerste echte succesnummer te komen. Hun obsessie voor geluidskwaliteit deed de mannen van Meze uiteindelijk een aantal jaar later het andere einde van het spectrum ontdekken met de realisatie van de Empyrean. Het grappige is dat wat Meze eerder deed met de 99 Classics en de Empyrean, ze nu dunnetjes overdoen met de introductie van de RAI Solo en de RAI Penta.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS