Recensie

miniDSP DDRC-22D

Professionele roomcorrectie in een compact jasje

Door Marnix Bosman, HVT 4, april 2022

Steeds meer mensen realiseren zich welke invloed de akoestiek van een ruimte op muziekweergave heeft. Je woonkamer ombouwen naar een luisterstudio is niet voor iedereen een oplossing. Er is echter ook een elektronische oplossing.


In 2013 maakte ik in HVT voor het eerst kennis met Room Correction software van Dirac. Het Zweedse Dirac was toen al langer bezig met Room Correction systemen voor allerlei professionele toepassingen en was onder andere te vinden in verschillende high-end automobielen (Rolls-Royce, Bentley en BMW). Voor thuisgebruik was Dirac nog niet zo bekend en ook minder eenvoudig te implementeren. De Dirac Room Correction Suite software draaide op een computer, wat een prima oplossing is voor professionele studio’s maar minder geschikt voor thuis, zeker als je muziek speelt van CD’s of via een streamer. In 2015 maakte ik kennis met een voorganger van de miniDSP DDRC processor die ik hier bespreek.
MiniDSP is gestart in 2009 en heeft zijn thuisbasis in Hong Kong. Het merk richt zich op de ontwikkeling van DSP-platforms voor audiotoepassingen. Het merk ontwikkelt onder eigen naam maar is ook als OEM-ontwikkelaar actief voor verschillende andere merken. In de miniDSP catalogus kun je terecht voor actieve cross-overs, klasse D eindtrappen, USB audio-interfaces en interface kaarten voor de DIY-markt.

miniDSP DDRC-22

De DDRC-22D is onderdeel van de Dirac Live series. De DDRC processor is een standalone DSP processor die Dirac Room Correction kan toepassen. Een DDRC processor wordt geconfigureerd vanuit een computer (PC of MAC) maar kan na configuratie volledig standalone functioneren. DDRC processors zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen van 2 tot 8 kanalen en met digitale of analoge I/O’s (Inputs/Ouputs).
Een DDRC is een echte black box met slechts een paar bedieningsmogelijkheden. De DDRC-22D heeft digitale in- en uitgangen in drie varianten (AES/EBU, S/PDIF en TOSlink). De USB aansluiting is niet voor audiotoepassingen maar voor het configureren van de DSP vanuit een computer. Op de voorkant zit één draaiknop die zowel een volumeknop als een ingangsselectie functie heeft. Met 8 LED’s worden de geselecteerde bron en de geselecteerde filterset weergegeven. Iedere DDRC wordt gevoed vanuit een 5V voedingsadapter.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS