Actief trio, in vele opzichten
Door John van der Veer, HVT 4, april 2022
In het kader klein, actief, superveelzijdig en met een kwaliteit die een waar chapeau verdient, staat een bijzonder trio centraal op deze pagina’s. Met de toepasselijke naam ‘Hub’ is een fraaie, vierkante zwarte doos – omvang sigarenkistje – het zenuwcentrum dat draadloos in verbinding staat met twee actieve luidsprekers. ‘Mission LX Connect’, heet het pakket in totaal. Welcome to the Future.
Het feest begint al met het uitpakken, of, liever gezegd, nog eerder, als de koerier met het overzichtelijke pakket aanbelt en ik blij huppelend naar boven snel: één doos, één keer lopen en geen rugklachten. Natuurlijk weet ik op voorhand wat me, zo ongeveer, te wachten staat, maar de wetenschap dat in die ene overzichtelijke doos een compleet muzieksysteem zit is toch wel, op zijn zachtst gezegd, opmerkelijk. Ben nog maar net bekomen van de miniset met de DALI Menuet, aangedreven door de NAD 700, en de Dynaudio XEO2 (nog kleiner) maakt immer deel uit van de standaard referentie. Ten opzichte van deze beide sets zijn de actieve luidsprekers van het zojuist gearriveerde trio dat, inmiddels uitgepakt, voor me staat te stralen aan de grote kant. Met een hoogte van ruim 30 cm, de diepte van 25 cm (de ruimte die je nodig hebt voor het aansluiten van de netsnoeren vraagt om circa 15 cm extra) en de breedte van 20 cm ogen ze als volwassen boekenplank-luidsprekers; de eerste indicatie dat we met een volwaardig systeem van doen hebben. De vergelijking met de eerder genoemde setjes gaat overigens ook behoorlijk mank. De DALI Menuet is een passieve luidspreker die is bijgeleverd om de zeer veelzijdige NAD 700 met ingebouwde, geïntegreerde versterker tot klinken te brengen. De 60 W eindversterker en de ruimte die het Mission tweeweg-systeem, met een 13 cm driver, van de actieve luidsprekers benutten zijn ontworpen met een ander doel voor ogen. Ten opzichte van de enorme veelzijdigheid die de ‘Hub’ van de Mission-set biedt, is het kastje van de Dynaudio XEO 2 (die overigens dezelfde naam ‘connect’ draagt) een summier aansluit- en verzendkastje. Ook in die zin gaat de vergelijking niet op.
Hub en draadloos
De Hub kan van-alles-en-nog-wat en hetzelfde geldt voor de combinatie met de twee actieve luidsprekers. Maar een aantal zaken is helaas ook niet mogelijk (je kunt niet alles hebben) dus laten we daarmee maar beginnen. Het fraaie, matzwarte kastje is zelf geen streamer, maar heeft wel een USB-aansluiting. Bovendien kan ieder Bluetooth apparaat draadloos worden verbonden (aptX codex). Er zijn analoge RCA-inputs, maar niet op het niveau van een phonostage. Om plaatjes te kunnen draaien moet er dus op de een of andere manier naar een phono-voortrap worden uitgekeken. Met enige regelmaat vind je deze voorziening overigens ingebouwd terug in moderne draaitafels (bij Yamaha, bijvoorbeeld), maar check dit goed voor je de Mission LX Connect in overweging neemt. Het zou tot teleurstellingen kunnen leiden. Wat de Hub wèl heeft is een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Ja ja, het subtiele kleinood heeft een heuse hoofdtelefoon-voorversterker. De NAD 700, bijvoorbeeld, heeft dat niet. Nu kun je dat apparaat weliswaar verbinden met een Bluetooth hoofdtelefoon, maar ik denk dat veel gebruikers het toch prettig vinden dat je een bedrade versie op de Mission Hub kunt aansluiten. Ieder, al dan niet vermeend, verlies van geluidskwaliteit kun je daarmee bovendien uitsluiten. De Mission LX Connect luidsprekers zijn alleen draadloos te koppelen aan de Mission Hub. Er zijn geen analoge RCA-, jack- of XLR-ingangen. Dat is jammer. Anders zou je deze actieve geweldenaren ook kunnen inzetten om andere bronnen via een andere voorversterker tot klinken te brengen, middels interlinks van (hoge) kwaliteit, bijvoorbeeld. Het zij zo.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS