Recensie

MoFi StudioDeck met StudioTracker en UltraPhono

Strakke Eenvoud

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2022

De achtergrond van de Amerikaanse fabrikant MoFi – Mobile Fidelity – is her en der al uitvoerig belicht. Toch even heel kort voor de nieuwkomers in de wereld van vinyl. Mobile Fidelity kennen de rechtgeaarde vinylisten al vanaf 1977 toen ze naam maakten met persingen van hoge kwaliteit. Een bekende zwarte schijf als Pink Floyd’s Dark Side of the Moon in de Mobile Fidelity persing uit 1979 is een verzamelaarsobject met een bijbehorend prijsplaatje.


In het huidige tijdsgewricht is MoFi een onderdeel van een conglomeraat van audiobedrijven zoals Music Direct, de Amerikaanse distributeur van o.a. Marantz, iFi, Chord, Pro-Ject Audio, AudioQuest. Niet zo gek dat MoFi zich een bescheiden rol als draaitafelfabrikant wist te verwerven met twee draaitafels die vanuit hun unieke concept een echte aanvulling op het bestaande aanbod zijn. Uniek in die zin, dat we niet te maken hebben met OEM producten waar een MoFi label op is geplakt, maar een in eigen huis ontwikkeld product.

POM

Onopvallend opvallend zou je het uiterlijk van de MoFi StudioDeck kunnen noemen: een snaaraandriver met een arm, een lift en een aan/uitknop. Dertien in een Dozijn? Nou bepaald niet, zoals mijn testverslag zal laten zien. De basis is een contraptie van MDF met als extra demping een aluminium plaat. De visuele afwerking in een matte kleur is simpel maar doeltreffend. De afmetingen zijn 50×13.7×36.2cm en de StudioDeck weegt een kleine 9 kilo schoon aan de haak. Een getinte kap hoort bij de standaarduitrusting. De draaitafel staat op 4 heel goed ontkoppelde en instelbare voetjes uit de keuken van H(armonic) R(esolution) S(ystem). De eerste echte verrassing is de arm, want die is niet als bijna al zijn soortgenoten rond de 9 inch maar 10 inch lang. Praktisch betekent dit in geometrische zin dat de fouthoek kleiner is dan zijn kortere neefjes, zonder dat de massa wezenlijk toeneemt. Minder aftastvervorming is het doel. Verder in het testverslag stellen we vast of dit doel gehaald is. De enigszins gedempte armbuis heeft een vaste, ruim opgezette kop waardoor een breed scala aan elementen probleemloos gemonteerd kan worden. De armlagering zit in een goed doordachte cardanconstructie met als positief resultaat: verwaarloosbare lagerspeling bij een zeer geringe lagerwrijving. De Amerikaanse ontwerpers weten duidelijk waar Abraham de armlagering mosterd haalt. De gebruikte soepele OFC armbedrading is van goede kwaliteit en komt aan de achterkant van de draaitafel uit in twee hoogwaardige cinch-connectoren met een chassisaarde aansluiting ernaast. Het contragewicht schuift op de achterkant van de arm. Voor de Plug&Play varianten met de voorgemonteerde MoFi MM- elementen is een visuele indicatie aangebracht tot hoever je het contragewicht moet opschuiven voor de gewenste naaldkracht, zelfs een analoge alfabeet kan de was doen. Zijdrukcompensatie werkt met het bekende gewichtje aan een draadje: effectief en een aardige benadering als het draadje maar soepel genoeg is. En dat is het geval…

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS