Recensie

MoFi UltraPhono

Phono stage met stage en meer

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2020

Uiteraard komen in deze vinyl-editie veel segmenten aan de orde die in het teken staan van de draaitafel plus toebehoren. Een bijzondere rol is daarbij weggelegd voor de phono voorsterker of phono stage. Twee types in de testreeks zijn van MoFi en geïntegreerd in andere verhalen. Maar ze verdienen ook een aparte toelichting. Over twee bijzondere pre-amps van een bijzonder merk.


MoFi staat voor Mobile Fidelity en die naam dekt uitstekend de lading van waar het merk voor staat. MoFi voert twee draaitafels in het programma, drie elementen, twee phono stages en een platenpuck. Maar het bedrijf uit Chicago doet veel meer. Alle Original Master Recordings bijvoorbeeld, inclusief de Ultradisc One-Step Pressings, waarvan ik in deze sessies zo intens heb genoten, zijn uitgebracht door het Mobile Fidelity Sound Lab. Het relatief nieuwe MoFi Electronics is een divisie binnen het bedrijf dat de analoge software uitbrengt, gebaseerd op 40 jaar ervaring met mastering en het resultaat van intensieve samenwerking met ’s werelds beste audio ontwerpers. Zo zijn de circuits van de twee MoFi phono stages die ik heb mogen testen gebaseerd op ideeën die voor het eerst zijn toegepast op de GAIN2 mastering chain in het Sound Lab van MoFi. De grote man achter de StudioPhono is Tim de Paravicini. Deze engineer heeft het apparaat ontworpen. Het tweede model, de UltraPhono, heeft in principe hetzelfde circuit – waarvoor Tim de Paravicini dus ook heeft getekend – met als toevoeging een audiofiele Class A hoofdtelefoonversterker met volumeknop. Dit biedt twee voordelen: je kunt direct op je hoofdtelefoon van je platen genieten en het afregelen van de draaitafel kan beter gemonitord worden via een hoofdtelefoon.

Dipswitches

De aanblik van beide apparaten biedt op het eerst gezicht weinig spectaculairs. Uiteraard zijn er twee RCA ingangen en twee RCA uitgangen. Heb zelf deze blunder nog niet begaan, maar weleens vinyl adepten meegemaakt die veronderstelden dat je de uitgang van de pre-amp op de phono-ingang van de versterker dient aan te sluiten. Over misverstanden gesproken. De output werkt op lijn-niveau, ook van deze twee. Uiteraard is er een aarde-connectie en een aansluiting voor de bijgeleverde adapter. Met twee vierkante schakelaars kun je de pre-amp naar mono switchen en het subsonic filter aanzetten. De volumeregelaar van de hoofdtelefoonaansluiting van de UltraPhono is tevens de mute schakelaar. De veelzijdigheid van beide apparaten zie je pas als je ze omdraait. Daar vind je 12 dipswitches, gespiegeld in L/R stereoverband. Alle mogelijke settings staan in het teken van de optimale afregeling van MC, MM én MI (Moving Iron) elementen, zowel wat betreft de gain als de impedantie.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS