Recensie

Mola Mola Lupe

Mola Mola Lupe, een eerste kennismaking met een bijzondere phono-voorversterker

Door Bert Oling, HVT 1, januari 2023

Om alvast met de deur in huis te vallen, ik ken de mensen van Mola-Mola in het Groningse goed. Samen met de betreurde oprichter, wijlen Jan-Peter van Amerongen, zijn er heel wat sparring sessies geweest over de onderneming, de producten en de toekomst van de betere hifi. Dus mijn kennismakingsverslag met deze nieuwe loot aan de zo langzamerhand indrukwekkende Mola-Mola productenrange heeft niet de pretentie objectief te zijn. Het verslag is vooral een ervaringsverslag van de kwaliteiten, de faciliteiten en de mogelijkheden van deze nieuwe phono-voorversterker, de Mola-Mola Lupe


De kast is compact van formaat en meet 200mm (W) x 110mm (H) x 320mm (D), de Mola-Mola Tambaqui DAC heeft dezelfde maten. Heel herkenbaar bij Mola-Mola is de golvende bovenkant van de kast. Massief, gefreesd aluminium is de basis met twee smalle heel goed doordachte gedempte richels als voeten. Vier knopjes voor de vier ingangen en een ronde display vormen het front, sober maar functioneel. Het display laat zien welk soort element per ingang is geprogrammeerd, MM of MC, afsluitweerstand, eventuele afsluitcapaciteit en de versterkingsfactor. Op de achterkant zien we een IEC-netconnector voor de voeding, twee trigger verbindingen voor connectie met andere Mola-Mola spullen, daarnaast XLR en cinch uitgangen. De vier ingangen – drie keer cinch (asymmetrisch) en één keer XLR (gebalanceerd) – met daarboven een aantal chassis aardaansluitingen vormen al een zekere getuigenis van wat er aan de binnenkant gebeurt.

De binnenkant, een tipje van een sluier

De basis van de nieuwe Mola-Mola Lupe wordt gevormd door de phonokaart die ook optioneel geplaatst kan worden in de Makua voorversterker en de Kula geïntegreerde versterker. We zien een wonder van moderne schakelingstechniek op een beperkt oppervlak. De actieve versterking wordt gevormd door de in eigen keuken ontwikkelde discrete gaincellen. Gasgevulde relais van topkwaliteit zorgen voor de vele vanuit de eigen Mola-Mola Lupe app te bedienen instelmogelijkheden. Deze worden aangestuurd vanuit een indrukwekkende microprocessor in FPGA-formaat, die goed ontkoppeld is van de analoge schakeling. De voeding komt voor rekening van de eveneens in eigen huis ontwikkelde zeer stille en goed afgeschermde SMPS-voeding. Daar waar nodig worden deze voedingslijnen nog eens extra passief en actief ontkoppeld. Verder is er zeer veel aandacht besteed aan alle aspecten die te maken hebben met de elektrische en mechanische aarde in een analoge omgeving, waar we te maken hebben met signalen op micro/nano en picovolt niveau. Het resultaat is er dan ook naar, zowel gehoormatig als meettechnisch is de Mola-Mola Lupe één van de stilste phono-voorversterkers die ik de afgelopen jaren onder handen heb gehad. Heel bijzonder is het gegeven dat zowel de MC-als de MM-ingangsversterker specifiek op dat type element is ontworpen. Dus geen MM-trap, die voor MC wat extra versterking moet leveren. Beste Bert, maar dat werkt toch in vele gevallen best goed? Jazeker, maar als je echt in klankmatige zin de puntjes op de I wilt zitten, dan vraagt dat technisch wel een paar extra stappen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan