Recensie

Monitor Audio Bronze 100

Bronze with a golden lining

Door Michel van Meersbergen, HVT 6, juni 2020

Zeer onlangs heeft het Engelse Monitor Audio de alweer 6e generatie van de Bronze Series geïntroduceerd. Als opstap naar de duurdere Silver, Gold en Platinum Series is het altijd interessant uit te vinden of er een duidelijk DNA aanwezig is dat verwijst naar de ‘hogere’ modellen. De Silver en de Platinum zijn eerder hier ten huize geweest en in de herinnering laten die zich samenvatten als: muzikaal, oprecht en ruimtelijk. Eens kijken of de ‘bookshelf’/’standmount’ Bronze 100 in dat rijtje past.


De nieuwe Bronze 100 heeft het bepaald niet makkelijk, zij vervangt de zeer populaire (en vaak bekroonde) Bronze 2. Logisch dus, dat ogen en vooral oren kritisch gericht zullen zijn op een luidspreker die qua uiterlijk en techniek eigenlijk compleet nieuw is. Laten we ons eerst eens op het visuele richten…

Zelfvertrouwen

De Bronze 100 is met 376 x 231 x 328 mm een slagje groter dan z’n voorganger, waarmee het voor mij persoonlijk nét geen bookshelf meer is – hoewel nog steeds uitermate plaatsbaar in een huiskamer. Het uiterlijk is meer minimalistisch geworden en in meerdere kleurcombinaties beschikbaar. Volledig wit, witte baffle met de kast in Urban Grey (een soort verweerd eiken), of een grijze baffle met de kast in Zwart of Walnoot. De bijgeleverde grills zijn magnetisch en in bijpassende kleur. De HiVe II basreflexpoort is nu naar de achterzijde verhuist. Los van nieuwe drivers is de tweeter plate opvallend. Qua uiterlijk nu meer in lijn met de Silver en Gold Series en bedoelt voor een betere afstraling van de tweeter. Natuurlijk nog steeds bi-wireable en in lijn met de hogere series zien we een redelijke grote bout: de voor Monitor Audio zo kenmerkende ‘Cabinet Bracing’ die de mid-bass driver op optimale spanning met de kast brengt om zo ongewilde resonanties te voorkomen. De afwerking is op prima niveau wat een luidspreker in deze prijsklasse wat meer ‘zelfvertrouwen’ geeft.
De drivers zijn voor de Bronze Series compleet nieuw. Hoewel de C-CAM (Ceramic-Coated Aluminium Magnesium) units voor Monitor Audio een bekende zijn, zijn ze voor de Bronze stevig aangepakt. De 25 mm tweeter heeft een nieuwe ‘throat’ gekregen (onder de naam Uniform Dispersion Waveguide) die, zoals bij de luistertest zal blijken, in samenwerking met de tweeter plate nogal indruk maakt. De 8 Inch mid-bass driver heeft een nieuwe ophanging gekregen (Damped Concentric Mode), waardoor een betere samenwerking met de tweeter ontstaat.
Het frequentiebereik loopt van 52 Hz tot 25 kHz en met een impedantie van 8 Ohm en een gevoeligheid van 87 dB is een minimaal versterkervermogen van 30 Watt gewenst.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS