Geen categorie

Monitor Audio Bronze 200

Betaalbaar edelmetaal

Door John van der Veer, HVT 9, september 2020

De Bronze Series van Monitor Audio heeft de nodige prijzen in de wacht gesleept en is alweer toe aan de zesde generatie. De fonkelnieuwe editie telt acht verschillende modellen, waaronder twee vloerstaanders, de 500 en de 200. Van dit tweetal mocht ik voor HVT de laatste onder de loep nemen. Over de voordelen van een langdurig isolement en de verrassing van een zeer betaalbare luidspreker.


Recentelijk gepresenteerd op de Bristol Hi-Fi Show, nota bene als preview, en nu al logee in mijn Ivoren Toren. Isolement. Schrijf dit verhaal op het moment waarop het dodental in Nederland de 2500 nadert en in Spanje en Italië de coronacrisis compleet is: talloze doden, beide landen totaal in puin en het eind nog niet in zicht. Uit macht der gewoonte, zonder er bij na te denken, zet ik de Suite Bergamasque op tijdens het schrijven, en die klinkt momenteel door de Bronze 200. Bergamo(t) is de inspiratiebron geweest voor dit briljante pianowerk van Claude Debussy. Bizar. Was nog maar kort geleden in dit schitterende plaatsje op de top van een berg, op stap voor HVT, nota bene. Uitnodiging van importeur More Music, gastvrij ontvangen door Lorenzo Belloli van Bassocontinuo, fabrikant van topklasse audio racks. Nog veel gebouwen uit de 13-de en 14-de eeuw, de tijd van De Medici’s. Intiem, bruisend, schitterend. En nu het verlaten centrum van de slachtpartij in Lombardije. Alsof de Zwarte Pest her’leeft’ (sic). Wie van de frivole bewoners die ik er heb mogen ontmoeten zal nog in leven zijn? Bagatelliseren is totaal ongepast. Toch biedt het isolement ook lichtpuntjes. Uit enthousiasme heb ik de dozen waarin de Bronze 200 arriveerden, plus één uitgepakt exemplaar, op de kiek laten zetten samen met ondergetekende (op sokken, ochtendkoffie in de hand) en op instagram gepost (johnccvanderveer). Monitor Audio Nederland enthousiast, de collega’s in het Verenigd Koninkrijk wat minder. De primeur was toegezegd aan Britse journalisten en dan staat die snarenplukker namens HVT zomaar te glunderen met de Bronze 200 op een sociaal medium. Relax, my friends. Published only in May. No worries, no way.

De binnenkant: enkele bijzondere details en ontwerpoverwegingen

Een ander voordeel van het isolement is dat ik alle tijd heb kunnen nemen voor het beluisteren. Met positief gevolg. Aanvankelijk had ik wat bedenkingen: beetje vlak, beetje niksig, geen ‘ping’ in het hoog en een ietwat ongedefinieerd laag. Weinig inhoud in de bodemfrequenties ook, miste echt wat onderkant. Meestal krijg ik flink ingespeelde exemplaren in huis, dus een lichtelijk hmmm… was wel aan de orde. Maar tot mijn niet geringe vreugde en verbazing veranderde dat beeld al na een paar dagen drastisch. Kon zien aan de verpakking dat de set al was ingespeeld, maar blijkbaar niet voldoende. Wat doet dat toch veel, blijf me erover verbazen. Over het geluidsbeeld en de opstelling later meer, eerst even wat info van huishoudelijke aard. ‘Bronze’ doet vermoeden dat Monitor Audio ook andere edelmetalen in het programma voert en dat is ook zo. Voor wie wat minder vertrouwd is met Monitor Audio: als we ons beperken tot model 200 als vloerstaander in de ‘metaal’-serie, zijn er vier verschillende opties. De duurste is, uiteraard, de Platinum (II), die voor €8.800 per paar over de toonbank gaat, gevolgd door de Gold voor minder dan de helft: €4000 per paar. De Silver 200 is er in twee versies, een ‘normaal’ en een in ‘gloss’. De eerste heeft een prijskaartje van €1.500, de tweede moet €150 meer opleveren, eveneens per paar. Deze modellen voert Monitor Audio al langer in het programma en hebben voor dit seizoen geen update in het verschiet. Dat geldt, als gezegd, niet voor de Bronze 200. Mijn tijdelijke huisgenoten zijn nagelnieuw, hebben een fikse face-lift ondergaan en we zitten alweer in de zesde generatie van dit succesnummer. De prijs van de Bronze 200 is €775 per paar.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS