Recensie

Monitor Audio IMS-4 en IA150-2 custom install

Multiroom made easy

Door Marnix Bosman, HVT 10, oktober 2021

Monitor Audio bouwt luidsprekers, dat is bekend, maar wist u ook dat Monitor Audio een hele tak voor custom install toepassingen heeft? In die tak zitten niet alleen luidsprekers, maar ook verschillende elektronicaproducten en die zijn deze maand mijn onderwerp van onderzoek.


Het kenmerk van custom install audioapparatuur is hun onzichtbaarheid. Ze staan letterlijk verborgen in een kast en/of zijn weggewerkt in een plafond of muur en doen min of meer geruisloos (als je daar tenminste van kunt spreken bij audio) hun werk. Bij custom install denk je meteen aan een multiroom systeem en die systemen hebben vanuit de historie de naam duur en ingewikkeld te zijn. In de basis was dat lange tijd ook zo en je zag ze om die reden jarenlang dan ook alleen maar terug in boardrooms, meer-sterren hotels of de (huis)kamers van grote villa’s. Die tijd ligt inmiddels echter ver achter ons. Door de mogelijkheden en de toegankelijkheid van (draadloze) netwerktechnologie en streaming is een multiroomsysteem tegenwoordig allang niet alleen voor de gefortuneerden onder ons weggelegd.

BluOS

Door de komst van, bijvoorbeeld, draadloze luidsprekers en de slimme multiroom functionaliteiten van moderne streaming platforms kun je heel eenvoudig vanuit één app verschillende weergavesystemen besturen. BluOS is één van die streaming platforms die de gebruiker de mogelijkheid biedt een heel multiroomsysteem te bouwen. Bij BluOS denk je in eerste instantie natuurlijk aan de bedenker Bluesound maar NAD behoort tot dezelfde holding en heeft BluOS al heel snel omarmd. De BluOS familie wordt echter steeds groter en ook merken als PSB en Roksan hebben inmiddels aangekondigd met BluOS te gaan werken. Monitor Audio behoort al wat langer tot één van de ondersteuners en de IMS-4 streamer is het eerste product dat vanuit de BluOS app bediend kan worden. De introductie van deze streamer was voor mij aanleiding om naar de custom install lijn van dit merk te kijken. Naast de streamer heb ik de IA150-2 stereo installatieversterker genomen. Het assortiment telt echter veel meer modellen met verschillende vermogenscapaciteiten en kanalen (tot 12 kanalen aan toe).

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS