Recensie

Monitor Audio Silver series

Zware bouw geeft audio precisie

Door Marnix Bosman, HVT 3, maart 2018

De huidige Silver serie van Monitor Audio is de 6e generatie die het merk onder deze naam uitbrengt. In deze nieuwe generatie zijn weer verschillende zaken onder de loep genomen maar blijven vaste Monitor Audio waarden behouden.

De Silver lijn bestaat uit een hele reeks modellen van klein tot groot. In het december nummer van HVT beschreef Michel van Meersbergen al een set vloerstaande Silver 300 luidsprekers. Ik concentreer me deze keer op een complete surroundset uit deze lijn. Daarvoor had ik de Silver 50 en 100 monitors in huis aangevuld met de C150 center speaker, twee FX surround luidsprekers en de W-12 actieve subwoofer. Monitor Audio biedt al jaren binnen iedere lijn een breed aanbod zodat je op basis van één ontwerpbenadering een mooi uitgebalanceerd surroundsysteem kunt samenstellen. Door het brede aanbod kun je dan zelf bepalen of je alleen monitormodellen gebruikt of juist een combinatie van vloerstaande en monitormodellen. De C150 is de kleinste van de twee beschikbare center speakers. Doordat alle modellen binnen deze range dezelfde benadering met dezelfde componenten en dezelfde opbouw hanteren, kun je eenvoudig een homogeen klinkend systeem creëren.

Eigen drivertechnologie

Reeds vanaf het eerste uur (1972) heeft Monitor Audio de ontwikkeling en productie van zowel de behuizingen als de onderdelen volledig in eigen handen. Monitor Audio is daarnaast ook nog steeds een volledig zelfstandig bedrijf in privé bezit dat de producten ontwikkelt in Engeland en produceert in China. In deze roerige audiotijden is dat ronduit opmerkelijk en vooral heel knap. Het zegt heel veel over de benadering en de geleverde kwaliteit van Monitor Audio. Kenmerkend voor Monitor Audio is het gebruik van C?CAM drivers. C-CAM is een afkorting van Ceramic Coated Aluminium Magnesium. Deze techniek wordt gebruikt voor het creëren van een heel stug maar tegelijkertijd zeer lichtgewicht conusmateriaal. Monitor Audio gebruikt deze techniek inmiddels binnen iedere range en zowel in tweeters als bij midden en lage tonen luidsprekers. Opvallend aan de middentoners en woofers in de Silver range is het ontbreken van het spreekspoelgat in het midden. Meestal wordt dat gat afgedekt door een stofkap maar hier ontbreekt het helemaal. Deze benadering werd voor het eerst geïntroduceerd in de Platinum serie en zie je nu terug in de Gold, Silver en Bronze series. Deze benadering zorgt voor een nog hogere stijfheid van het membraan wat vooral bij een groot membraan zoals bij een woofer zeer wenselijk is.