Recensie

Moon 110LP-V2 en 310LP

Moon Trio in het analoge ondermaanse

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Moon is een gevestigde naam in de wereld van de betere audio. Geproduceerd door de Canadese fabrikant Simaudio, zijn ze niet meer weg te denken in het huidige aanbod van o.a. versterkers, streamers, cd-spelers en DAC’s. Een behoorlijk aantal gespecialiseerde audiodealers heeft de producten van Moon in het pakket.


In deze recensie laten we u in het kader van de HVT vinyl extra kennismaken met de 110LP-V2 en de 310LP. We lichten alvast een tipje van de sluier op over de 610LP, een phonovoorversterker in de “über” klasse, waar we dan in het septembernummer van HVT uitgebreid bij stil zullen staan.

De Moon 110LP-V2

Dit is een interessante oplossing voor een serieuze vinylliefhebber met een beperkt budget. Uiterlijk valt er niet zoveel over de Moon 110LP-V2 te vertellen. Een degelijk aluminium kastje, maten 127 x 42 x 165mm, 1,5kg met op het front een blauw LED-je. Een aan/uitschakelaar ontbreekt omdat de fabrikant terecht veronderstelt dat je het apparaat gewoon aan laat staan. De achterkant laat het aansluitveld zien: goede kwaliteit aansluitbussen, een chassisaardaansluiting en een ingangsbus voor de externe 24Volts DC-voeding.

Vooral de onderkant is interessant en belangrijk. Met een bijgeleverd hulpmiddel (foto) – een DIP-stick – kun je de Moon 110LP-V2 aanpassen – afsluitweerstand, capaciteit en versterkingsfactor – aan het element dat je gebruikt. Ik kom daar later nog op terug. Opvallend aan de schakeling is de hoge kwaliteit van de onderdelen – o.a. Wima condensatoren – die worden gebruikt. Verdere details mbt schakeling ontbreken. Als een rode draad door de Moon phonovoorversterkers zien we het gebruik van LC-filtering voor de voedingslijnen. Heel bijzonder, omdat dit, zeker in deze prijsklasse, niet of nauwelijks voor komt. Voordeel: het zorgt ervoor dat je voedingslijnen worden ontdaan van allerlei hoogfrequente rotzooi zonder dat dat ten koste gaat van de inwendige weerstand van de voeding. Dezelfde puntjes op de i vinden we terug in het gebruik van een relatief hoge voedingsspanning. Het externe laboratorium grade SMPS stekkernetdeel levert 24Volt DC af. Dat betekent dat de interne voedingsspanning voor de actieve componenten (IC’s) aanzienlijk hoger ligt dan we normaal in phonovoorversterkers in deze prijsklasse zien. Praktisch betekent dit een betere signaal/stoorafstand en een stabielere versterking. Kortom, de mensen van Moon hebben zich er niet met een Jantje van Leiden afgemaakt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS