Recensie

MOON 390 en 330A

Moon over Bourbon Street

Door John van der Veer, HVT 05, mei 2019

Samen met de Triton One.R luidspreker van GoldenEar Technology is importeur More Music zo vriendelijk geweest een MOON versterkerset ter beschikking te stellen, bestaande uit een eindtrap en een wel zeer uitgebreide netwerkspeler annex voorversterker. Zowel in combinatie met de Triton One.R als andere luidsprekers is de set uitgebreid aan de tand gevoeld. Uw aandacht voor de MOON 390 en de MOON 330A.


MOON is Canadees en ressorteert onder de vlag van Simaudio. Eigenlijk draagt de fabrikant gewoon de laatste naam, maar het merk is bekend geworden door twee MOON modellijnen die ze al jarenlang maken. Vandaar. Tikje verwarrend, maar we houden het op MOON, dat overigens al sinds 1980 bestaat. Nieuw in het repertoire is de MOON 390, een voorversterker die zo ongeveer alles in huis heeft dat je aan dit segment zou kunnen toeschrijven. Het merk uit Québec voert een uitgebreide Hifi-collectie met onder meer een keur aan geïntegreerde en separate voor- en eindversterkers, het laatste zowel in stereoversies als losse mono eindblokken. Voor we de nagelnieuwe MOON 390 in het zonnetje zetten, eerst iets over de bijgeleverde eindtrap 330A. Het merk geeft maar liefst 10 jaar garantie op hun producten en dat boezemt gelijk al vertrouwen in. Dit model is een klasse A/AB poweramp en met €3.750 de goedkoopste in de serie eindversterkers. Prijs en vermogen lopen na de 330A in rap tempo op, om uit te komen op de 888, een mono Power Amplifier waaraan een prijskaartje hangt van €132.500. Niet schrikken, voor dat bedrag krijg je er wel twee! Onze 330 is niet alleen in prijs, maar ook in vermogen een stuk bescheidener. In stereo staat 2 × 125 W aan 8? tot je beschikking en 2 × 250W aan 4?. Met behulp van een MOON XLR-BRIDGE adapter is het mogelijk het inputsignaal te verdelen over beide ingangen, waarmee je de 330A omtovert tot een 400 W 8? monoblok. Heb de ‘bridge’ mode niet geprobeerd en ook geen gebruik gemaakt van de cinch / RCA input op de eindversterker, uitsluitend de XLR optie.

Koffie!

De nagelnieuwe MOON 390 heeft een adviesprijs van €5.690. Dat is, om een gevleugelde uitdrukking te gebruiken, serieus geld voor een preamp. De 330A is de goedkoopste metgezel van MOON om het geheel tot klinken te brengen – even los van de luidspreker en externe bronnen – maar als je wat meer eisen stelt aan het vermogen kom je al rap boven de €10.000 uit. Wat krijg je voor dat bedrag? Om te beginnen (per slot van rekening is dat de eerste ‘vers uit de doos’ waarneming) verdient men in Québec een prijs voor de vormgeving. Het setje is in mijn huiskamer echt een lust voor het oog. Ik heb de ‘all black’ uitvoering over de vloer gekregen. Je kunt ook kiezen voor een zilverkleurige versie. Als ik zo naar de foto’s kijk zou ik kiezen voor de uitvoering die mij door More Music man Olaf van Wijk is toebedeeld. Strikt subjectief, edoch: echt heel fraai! Wat vervolgens de aandacht trekt zijn de werkelijk talloze functies en voorzieningen van de 390. Je kunt er nog net geen koffie mee zetten, maar dat zal ongetwijfeld de eerstkomende update zijn. Aha! Het draait dus om kwantiteit! Nou, de reputatie van MOON kennende, zal men in Québec aan ieder van de voorzieningen de allergrootste aandacht hebben geschonken. Kortom, alle reden om de set van iedere kant serieus te benaderen. Met de vele functies van de 390 is dat geen geringe klus. Heb niet alles uitgeprobeerd en me vooral geconcentreerd op de geluidskwaliteit van de, in strikt technische zin, beste opties.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.