Recensie

MOON 610LP phonovoorversterker

Phonoweergave in de overtreffende trap

Door Bert Oling, HVT 9, september 2022

In de HVT 7/8 Vinylbijlage van juli-augustus heb ik de MOON 110LPV2 en de 310LP phonovoorversterkers uitvoerig behandeld. Maar omdat de MOON 610LP van een zodanige überklasse is, was een zelfstandig testverslag op zijn plaats. Hieronder vindt u dus het beloofde testverslag van de MOON 610LP phonovoorversterker, de op één na duurste phonovoorversterker in het assortiment van Moon.


De MOON 610LP is in alle opzichten geen kleintje phonovoorversterker meer. Alleen al de constructie met bijhorend gewicht om maar te zwijgen over de faciliteiten en het uiteindelijke resultaat maken de MOON 610LP tot een geheimtip voor de vinylist die het onderste uit zijn groeven wil halen. De afgelopen tijd heb ik mij uitputtend – zowel geestelijk als lichamelijk – bezig gehouden met analoge spullen: draaitafels met o.a. MoFi en Thorens, phonovoorversterkers: MoFi en MOON, elementen o.a. Ortofon en DS Audio. De laatste maar bepaald niet de minste was de MOON 610LP, een phonovoorversterker in de über High-End klasse. Getest met mijn Thorens draaitafels, waarin elementen van o.a. Denon, Grado, Ortofon, Clearaudio en Van den Hul waren gemonteerd. Als het om MC elementen ging, gebruikte ik natuurlijk de gebalanceerde in- en uitgangen van de MOON. De MOON is namelijk van begin tot eind helemaal gebalanceerd opgebouwd.

De kast, zijn constructie en interne afschermingen

De MOON 610LP weegt 18 kg schoon aan de haak, maten 47,6cm breed x 10,4cm hoog x 42,7cm diep, voorwaar geen kleintje dus, een simpel 40cm diep Bruynzeelrack is in alle opzichten geen goede basis.
De keuze voor deze zware kastconstructie van massief aluminium is ingegeven door de gedachte dat moet worden voorkomen dat ook maar de kleinste microscopische mechanische of elektronische aberraties het kleine en kwetsbare pick-up signaal zouden kunnen verstoren.
Wat het uiterlijk betreft: WYSIWYG. De mensen van MOON hebben bewust afgezien van microprocessoren en andere perifere schakelingen inclusief een afstandsbediening om de vele instellingsmogelijkheden te kunnen bedienen. De bedieningsfaciliteiten zitten aan de onderkant in de vorm van een groot aantal muizenklaviertjes van zeer goede kwaliteit – een handig kunststof pennetje is bijgevoegd. Alle instellingen – capaciteit, gain en afsluitweerstand zijn dubbel uitgevoerd, want de MOON 610LP heeft duidelijk een dubbelmono opzet.
Op het front zien we een schakelaar voor de standby-functie en een controle-ledje. De aansluitingen aan de achterkant zijn overzichtelijk. Een IEC-netstroomaansluiting met aan/uitschakelaar, twee miniconnectoren voor een triggeringang en doorvoer waarmee in combinatie met andere MOON apparatuur het apparaat in standby kan worden gezet. Er is een 4-polige XLR-aansluiting voor een speciale nog zwaardere voeding uit het MOON assortiment en wel de MOON 820S. Dit is zeker interessant wanneer je de MOON 610LP samen met bv. de MOON 740P voorversterker gaat gebruiken.
Het aansluitveld laat XLR in- en uitgangen zien voor gebalanceerd gebruik, naast asymmetrische cinch-aansluitingen voor gebruikers waarvan de draaitafel niet gebalanceerd is uitgevoerd. Als je een cinch-ingang wilt gebruiken dan moeten de bijgeleverde draadbruggen in de XLR-ingangsconnectoren worden geplaatst voor een optimale prestatie.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS