Recensie

MOON 680D streaming DAC

Clair de lune

Door Michel van Meersbergen, HVT 9, september 2020

Over de maan zijn al vele serenades gecomponeerd. Beter, de maan kent in het culturele leven een zeer prominente plaats. Liefde, dood, geboorte, afscheid, verlangen… maanlicht is de perfecte belichting voor een podium waarop emoties zó groot en intens kunnen worden, dat het beter is dit tussen twee personen te houden. Aan de hoge cultuur kan ik niets toevoegen, rest mij een aubade aan de MOON Evolution 680D, de nieuwe streaming DAC van Simaudio.


Simaudio, het Canadese moederbedrijf achter MOON (of zou entreprise Québécois misschien beter zijn?)pakt ambitieus uit met de 680D door hem te lanceren als een ‘le petit frère prodigue’ van de 780D v2, de referentie DAC van MOON. Dat gegeven zorgt voor hooggespannen verwachtingen die, zoals de geschiedenis ons leert, niet altijd even rooskleurig hoeven uit te pakken. Maar, zoals uit het intro blijkt, in het maanlicht is van alles mogelijk. Dat er achter het uiterlijk, met de bouwkwaliteit van een tank, iets fantastisch mogelijk is, wordt al snel duidelijk. MOON heeft de 680D een behoorlijk stuk serieuzer genomen dan een ‘verloren broer van’, en is duidelijk de missing link tussen de 780D v2 en de 280D DAC dan wel de multifunctionele 390. De 780D v2 is echter wel leidmotief voor de 680D. Niet alleen qua chassis, binnenin zien we dezelfde modulaire opbouw.

Functionaliteit

De 680D biedt een hoop aansluitmogelijkheden. AES/EBU via XLR, 3x S/DIF waarvan 2 via RCA en één via BNC. 2x Toslink, 1x USB, 1x RJ45 en draadloos via WiFi en/of Bluetooth aptX. Al deze inputs zijn schakelbaar zodat 9 verschillende bronnen kunnen worden aangesloten. Over flexibel gesproken. Verder zijn er nog twee inputs voor de 820S externe voeding om, mocht de wens bestaan, de prestaties verder te verhogen. Dit brengt ons direct naar de voeding aan boord van de 680D. Die zit in een volledige afgeschermde behuizing binnen het chassis onder de spannende naam ‘MOON Hybrid Power’.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS