Recensie

MOON 700i V2

To the MOON and beyond…

Door Michel van Meersbergen HVT 10, oktober 2019

Toegegeven, deze kop voor de MOON 700i V2 komt wellicht als clichématig en afgekloven over, maar gaandeweg de test in huize Van Meersbergen is het duidelijk geworden dat schrijven over deze versterker niet gaat ontkomen aan schrijven over een driedimensionale ruimte. En dan hebben we het pertinent niet over de fysieke afmetingen van de versterker zélf…


Het Canadese Simaudio produceert al sinds 1980 heerlijke en onderscheidende hifiapparatuur die zich kenmerkt door een pragmatische en bijna minimalistische benadering en dat alles voor een bepaald toegankelijke prijs. In 1997 lanceerde Simaudio het eerste component in de MOON-serie. Deze serie werd ontwikkeld om de slag met de bekende producenten uit de top van de hifi en voorportalen van high-end aan te gaan. Dat gebeurde met veel succes. Zó veel, dat de MOON-serie qua naam eigenlijk een synoniem voor Simaudio werd: MOON Audio, hoewel incorrect aangeduid, is vele malen bekender dan Simaudio. Officieel is het ‘MOON by Simaudio’.
‘Fast Forward’ naar 2011 toen Simaudio in de, wat toen de MOON Evolution series is gaan heten, de 700i lanceerde er daarmee de wenkbrauwen flink omhoog wist te krijgen. Vergelijkingen met Krell waren niet van de lucht en de doctrine dat alléén met gescheiden voor- en eindversterker muzikale vergezichten konden worden getoond kwam er (verder) mee onder druk te staan. Naar mijn bescheiden mening pleit het voor Simaudio dat zij, in deze tijd van uitermate korte ‘shelf life’, pas na 8 jaar een opvolger voor de 700i heeft gecreëerd: de 700i V2. Dat zegt natuurlijk veel over de kwaliteit van de 700i, maar ook over de hoeveelheid aandacht die Simaudio in de V2 heeft gestoken.

MOON 700i V2

We laten de 700i voor wat het is en gaan ons concentreren op de 700i V2. Met het formaat 47,6 x 14 x 46 cm en een gewicht van ongeveer 26 kg is het bepaald geen kleine jongen. Veel van het gewicht is het resultaat van een versterker met een ‘beefy’ uitgangsvermogen van 2x 175 W aan 8 Ohm klasse AB en die compleet dubbel-mono is uitgevoerd. Zowel qua voeding als signaalweg. Dat laatste zie je op de achterzijde van de 700i V2 ook duidelijk terug: qua inputs is het linker- en rechterkanaal gespiegeld. En nu we toch op het achterpaneel zijn beland… Daar vinden we 4 RCA en 1 XLR input – die alle individueel zijn in te stellen met een pre-set – denk aan volumeaanpassing, een maximaal volume of bijvoorbeeld een complete bypass van de volumemeter, wat weer handig is wanneer de 700i V2 in een home cinema opstelling gaat werken. Verder een heuse tape ‘in’ en ‘out’; Simaudio heeft de signalen van de herwaardering van cassettebandjes goed opgevangen. Ook een line-out via RCA voor de eventuele subwoofers ontbreken niet. Voor een geïntegreerde functie in een ruime set-up is er een RS-323 poort, een Simlink – voor centrale aansturing van meerdere MOON-componenten en een alternatieve IR-poort om een alternatieve afstandsbediening aan te sluiten.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.