Recensie

MOON Ace en Voice 22

Over the MOON and back again

Door Ward Maas, HVT 9, september 2022

Dat voor veel hifi-enthousiastelingen muziek een uit de hand gelopen hobby is, kun je aan alle kanten merken. Duidelijke opvattingen over hoe iets moet klinken met welke apparatuur, luidsprekers en hoofdtelefoons. Vergeet vooral niet de principiële discussies over kabels en connectoren. Het gaat tenslotte om de details waardoor je de details in de muziek hoort, nietwaar?


Wel, waar heel veel mensen met veel plezier uitzoeken of luidsprekerkabels 5 of 6 cm boven de vloer moeten zweven zijn anderen daar niet zo mee bezig. Die willen gewoon met weinig moeite heel mooie muziek horen zonder zich hoeven te verdiepen in al die details. Voor die mensen was een geïntegreerde versterker te verkiezen boven al die losse kasten en kastjes. Voor het internet-tijdperk was dat minder lastig dan tegenwoordig. De vraag ging er eigenlijk over of je een receiver (met ingebouwde tuner dus) of een geïntegreerde versterker wilde. Met een cd-speler maakte je de aansluiting met de moderne tijd. En de aankoopprijs was een duidelijke maat voor de kwaliteit. Iemand die het zich niet moeilijk wilde maken werd op de wenken bediend.

Geen rocket science

Tegenwoordig is dat allemaal wat lastiger. Was de draaitafel van het toneel verdwenen, nu is hij weer terug. De afgelopen maand wijdden we aan die draaitafel weer ons jaarlijks terugkerende themanummer. Terwijl de cd-speler van het toneel verdwenen was, zie je nu steeds meer merken cd-spelers op de markt brengen. Best verwarrend, toch? O ja, en met wat er verder aan ‘digitale’ bronnen beschikbaar is die verwachten eigenlijk dat je een soort softwareontwikkelaar bent die precies kan vertellen wat en hoe je dat alles aansluit om uiteindelijk die hoogste kwaliteit muziek te kunnen beluisteren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS