Recensie

MOON Neo 240i versterker/DAC

Analoge en digitale integratie

Door Marnix Bosman, HVT 1, januari 2018

De tijd van de klassieke audiotoren is voorbij. Tegenwoordig worden steeds meer onderdelen verenigd in één apparaat en daar is niets mis mee. Zoals bijvoorbeeld de MOON Neo 240i die de link is tussen de luidsprekers en verschillende analoge en digitale bronnen.

Simaudio is een Canadees producent van audioapparatuur bekend onder de merknaam MOON. De merknaam MOON, die al sinds 1980 bestaat, is veel bekender geworden waardoor je alleen op de verpakking en op de achterkant van het apparaat nog de term “MOON by Simaudio” ziet staan. MOON is één van die merken die heel stiekem en een beetje anoniem toch een hele trouwe klantenkring heeft opgebouwd. Een groot deel van die klantenkring bevindt zich uiteraard dicht bij huis in Noord Amerika maar ook hier in Europa staat MOON inmiddels bekend om zijn betrouwbare audiokwaliteit. Hoe betrouwbaar een MOON apparaat is, wordt denk ik wel aangegeven door de garantietermijn van 10 jaar die Simaudio afgeeft. Als een fabrikant zo’n lang garantie geeft dan zijn ze echt rotsvast overtuigd van hun eigen kwaliteit.
De Neo 240i is leverbaar in de voor MOON zo kenmerkende duo-tone uitvoering (zwart en zilver) maar kan ook volledig zwart geleverd worden. Centraal op de unit bevindt zich een hoge resolutie OLED scherm waarin alle informatie over bronnen, volume en samplerates duidelijk wordt weergegeven. De bediening kan uiteraard draadloos via de bijgeleverde afstandsbediening maar kan ook vanuit custom install systemen via RS-232. De unit heeft verschillende slimme verborgen functies zoals instelbare ingangsniveaus op de analoge bronnen en een pass-through functie zodat de 240i ook geïntegreerd kan worden in een surround systeem.

Analoog en digitaal

De MOON Neo 240i is een geïntegreerde versterker die zowel analoge als digitale bronnen accepteert. Om muziek hoorbaar te maken heb je alleen nog een bron en een set luidsprekers nodig en je kunt aan de gang. De 240i is het lichtste model uit de Neo serie en heeft een 50 Watt sterke eindtrap als krachtbron. De digitale sectie van de 240i accepteert alle moderne digitale formaten via de vier S/PDIF ingangen (coax en optisch) of via USB. De ondersteuning van moderne hires formaten is optimaal en via USB uiteraard het grootst. PCM signalen tot 32/384 worden net zo makkelijk verwerkt als DSD signalen (max. DSD256) door de ingebouwde ESS converter (model ES9010). Via de coaxiale S/PDIF inputs is de PCM ondersteuning tot 24/192. De TOSlink ingangen gaan niet verder dan 24/96 maar dit is eigenlijk allemaal conform de normen die S/PDIF en TOSlink bieden.