Recensie

MSB Technology Discrete DAC

Alles behalve discreet, wel totaal verschillend

Door Edouard Hendrix, HVT 02, februari 2019

MSB Technology ontwerpt al meer dan 25 jaar spraakmakende high end apparatuur. Maar het zijn vooral de Ladder DAC’s waarmee de Amerikanen uit Silicon Valley scoren. Benieuwd of de jongste telg uit de familie de traditie in ere houdt.


‘Discrete’ staat volgens Oxford Dictionary voor ‘clearly separate or different in shape or form, not to be confused with discreet’. We maken het ons gemakkelijk en stellen dat de Discrete DAC, de opvolger van de Analog DAC, het nieuwe instapmodel is in de befaamde DAC series van MSB.

Stap voor stap

Frank Vermeylen van Very Fine Solutions in Antwerpen, tevens European sales manager voor MSB, heeft een indrukwekkende set-up voorbereid om ons te laten proeven van de MSB Discrete DAC. De bedoeling is om stapsgewijs te ontdekken wat met de Discrete DAC mogelijk is. Te beginnen met de standaard uitvoering, een Discrete DAC met één afzonderlijke voeding. Gevolgd door toevoeging van een optionele tweede voeding om te eindigen met de voeding van de MSB Premier DAC. De Discrete DAC is aangesloten op een streaming module, het MSB Select Transport, de Trax Audio Teres eindversterker en Tidal Contriva speakers. De bekabeling is van Synergistic Research met de nieuwe Euphoria luidsprekerkabels. Maar eerst moet Frank nog een prangende vraag beantwoorden: wat maakt MSB zo speciaal dat er zo’n grote kloof gaapt qua prijzen met andere fabrikanten van DAC’s? “MSB maakt Ladder DAC’s”, legt Frank uit. “Dat is een totaal andere manier van werken. Gewone DAC’s klinken allemaal hetzelfde. Je kunt de randelektronica wat aanpassen naar eigen smaak, maar de chip doet enkel wat binnen zijn mogelijkheden ligt: enen en nullen omzetten naar een analoog signaal.”

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.