Recensie

Musical Fidelity Encore 225

DE ENCORE 225

Door Christiaan Punter, HVT 1, januari 2017

De Encore 225 is een echte alleskunner: muziekserver met automatische CD ripper, CD speler, DA converter, analoge voorversterker en 225 watt analoge stereo eindversterker in een behuizing die nauwelijks groter is dan een gemiddelde geïntegreerde versterker.

Ergonomisch zit hij erg fijn in elkaar: waar de meeste muziekservers in een blinde kast zitten en alle interfacing via een tablet of telefoon gaat, heeft de Encore een groot en duidelijk afleesbaar scherm pontificaal in het midden van het voorpaneel. Met behulp van dit display zijn alle functies van het apparaat te bedienen en is ook de afspeelstatus te zien met onder andere de artiest, titel, progress bar en album artwork, zelfs bij radiostations. Het mooie is dat deze info zichtbaar is zowel bij het afspelen van een fysieke CD als de muziek die op de interne harde schijf staat. Voor de meest belangrijke functies zijn er fysieke drukknoppen aan weerszijden van het display: display functies aan de linkerkant en afspeelfuncties aan de rechterkant. Uiterst links en rechts zitten 2 grote ronde draaiknoppen, de linker samen met 2 drukknoppen voor de menuselectie en de rechter voor het volume en ook een hoofdtelefoonuitgang ontbreekt niet. Naast bediening via het voorpaneel kan de Encore uiteraard met een app op een telefoon of tablet bestuurd worden, en tevens via een meegeleverde infrarood afstandsbediening. Dit laatste vind ik zelf erg prettig en is iets dat bij veel muziekservers ontbreekt.

Veelzijdig

Grote kans dat je de Encore alleen als muziekserver zult gebruiken, maar zijn veelzijdigheid is ook evident aan de achterkant. Zo heeft de Encore ook 3 analoge ingangen, 2 digitale coax ingangen en 2 digitale optische ingangen. De digitale ingangen kunnen signalen tot 24-bit/192kHz verwerken. Belangrijk om te weten is dat signalen die aan de analoge ingangen aangeboden worden, ook volledig analoog blijven. Ze worden dus niet gedigitaliseerd en weer analoog gemaakt. Om het af te ronden heeft de Encore een line level analoge uitgang voor het aansluiten op een andere voorversterker of geïntegreerde versterker en tevens een geregelde uitgang voor het aansluiten van een (extra) eindversterker of actieve luidsprekers. Deze functie kan overigens in het menu op een vaste positie gezet kan worden. Naast al deze “old school” aansluitingen is er ook een reeks USB aansluitingen. Wel kan je nu al via de USB ingangen een usb stick of drive aanbrengen die dan automatisch geript zal worden. De USB-B ingang kan niet gebruikt worden om de Encore als externe DAC te gebruiken met een computer maar je kunt je afvragen of je dit dan wel nodig hebt. Zo kan de USB B ingang niet gebruikt worden om de Encore als externe DAC te gebruiken met een computer, maar je kunt je afvragen of je dat wel nodig hebt.