Recensie

Musical Fidelity M6x DAC

Regelrecht uit je DAC

Door Ward Maas, HVT 9, september 2022

Soms krijg je als recensent een product te beoordelen waarbij het vormen van een oordeel wel heel eenvoudig is. Je hebt van die producten waarbij je vriendelijk aan de importeur vraagt het terug te nemen omdat het dusdanig brandhout is dat niemand er vrolijk van wordt als je hier aandacht aan zou besteden. Gelukkig gebeurt dat maar zelden. Beter nog, er zijn ook producten die zodanig in elkaar zitten en zo plezierig klinken dat je er juist graag aandacht aan besteedt. En laat ik maar direct met de deur in huis vallen, aan de Musical Fidelity M6x DAC besteed ik graag aandacht.


Audio Tuning is, zoals bekend, eigendom van Heinz Lichtenegger, die Pro-Ject Audio Systems, nu de grootste draaitafelfabrikant ter wereld, oprichtte. In een interview gaf Anthony aan dat de veranderingen op technisch gebied (software/streaming/internet) verder gingen dan zijn kunnen en dat hij (spijtig) moest erkennen dat iemand anders dat beter zou kunnen. De zoektocht naar een partner leverde op dat de naam Musical Fidelity zeer gewild was, maar dat een commitment aan de idealen van het bedrijf toch wat anders was. Door toeval raakte hij over dit dilemma in gesprek met Heinz Lichtenegger, die indertijd met Musical Fidelity als eerste merk in de internationale distributie van audioproducten stapte. Als geen ander snapte Heinz de idealen en ambities van dat merk. Het logische gevolg was dat Audio Tuning Vertrieb GmbH Musical Fidelity overnam. Sinds 2018 is het assortiment van Musical Fidelity stap voor stap vernieuwd. Niet verwonderlijk dat iedereen geïnteresseerd is hoe met de erfenis van Anthony Michaelson, die overigens een ontwerpfunctie behoudt, wordt omgegaan. De toekomstvisie voor Musical Fidelity voorziet groei met nieuwe producten en het aanboren van nieuwe markten, zonder afbreuk te doen aan de geluidskwaliteit, de betrouwbaarheid en het industriële ontwerp.

Minder losse componenten?

Losse DAC’s zie je tegenwoordig wat minder. Of omdat de DAC-mogelijkheid al ingebouwd is, bijvoorbeeld bij een streamer, of omdat je DAC’s wat meer in de hoofdtelefoonmarkt ziet. In ieder geval is dit een apparaat dat gewoon een onderdeel is van de Hifi keten. En er zit eens geen plichtmatige app bij. Heel goed! Alle instellingen kunnen gekozen worden met kleine aluminium knopjes op een (in ons geval) zwarte frontplaat. Verder zijn er kleine blauwe ledjes die je keuzes laten zien.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS