Recensie

MusicCast VINYL 500 en Yamaha A-S3200

Verleden en toekomst

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2020

Van alle apparaten die ik voor HVT heb mogen recenseren is het onderwerp van dit verhaal wel een heel aparte. De gloednieuwe geïntegreerde versterker van Yamaha, de A-S3200 in combinatie met de MusicCast VINYL 500 die door Yamaha wordt omschreven als een Network Turntable. Bizar? Eigenlijk niet. Als ik zo om mee heen kijk doet de VINYL 500 precies waar velen, ook in de jonge generatie, zich mee bezighouden. Over oude en nieuwe technieken, verenigd in een betaalbaar apparaat, dat zich, gecombineerd met een veel duurder hifi-component, verrassend goed staande weet houden.


Hoewel het om een primeur in HVT gaat wat betreft de Yamaha A-S3200, beperk ik mij toch tot de essentiële prestaties van het phonogedeelte van deze machtige geïntegreerde versterker. Uiteraard zal deze nieuwe loot aan de Yamaha boom van de hoogwaardige hifi componenten in een volgende HVT het spotlicht krijgen dat hij verdient. Nu dient hij meer als backdrop voor de VINYL 500. Enerzijds om deze streaming platenspeler de kans te geven zich als heuse en volwassen draaitafel te presenteren, anderzijds om de klassieke stereoversterker te voorzien van een modern streaming jasje. Hoe verzin je het?

Rupert Neve Designs

De gebruiksaanwijzing van de VINYL 500 verdient in ieder geval een compliment. De info is in goed en helder Nederlands geschreven, wat een verademing is. Dat laatste geldt ook voor de manier waarop de gebruiker stap voor stap wordt ingevoerd in de mogelijkheden van deze draaitafel. Vanzelfsprekend? Nee, bepaald niet. Alle lof voor Yamaha. Het is dit verband zeker van belang om goed te instrueren, want het apparaat is op zijn zachtst gezegd niet alledaags. ‘VINYL 500’ is een wat verwarrende naam die de lading niet afdoende dekt. Yamaha heeft de draaitafel voorzien van haar MusicCast multiroom streaming platform waardoor interessante en bruikbare mogelijkheden ontstaan. Zo heb je in combinatie met twee draadloze MusicCast luidsprekers al een complete hifi setup. De VINYL 500 kan, binnen MusicCast, het resultaat van plaatjes draaien ook elders in huis laten horen, draadloos. Draaitafel en luidsprekers hoeven dus niet eens in dezelfde ruimte te staan. Hoe leuk is dat! Voor de A-S3200 betekent het een duwtje in de rug voor liefhebbers met een iets modernere inborst.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS