Recensie

Mutec MC-3+ USB en Ref10

Weg met de jittere pil van digitale muziekbestanden

Door Sander van der Heide, HVT 01, januari 2019

Een apparaat dat je audio strak in het gareel houdt en een tweede apparaat dat het daarbij helpt. Wie zit daar nou op te wachten? Bij het testen van een stel luidsprekers, een versterker of een mediaspeler, werk je als recensent een bepaald stramien af en weet je als lezer meestal wel wat je te wachten staat. Specificaties en mogelijkheden worden bekeken, de ontwerpfilosofie wordt uiteengezet en klank of ervaringen worden subjectief vastgesteld. Bij kabels, netfilters of, in dit geval, een digitale klok, komt vaak wat technische kennis om de hoek kijken en is het maar hopen dat de lezer niet de neiging heeft het artikel over te slaan naar een volgende bladzijde, waar een audiofiel hoogstandje met Scandinavisch design wordt getoond.


Bij de Mutec MC-3+ USB en de Ref10 kan ik me voorstellen dat u nu al afhaakt. Ze hebben qua uiterlijk meer weg van medische meetapparatuur dan een hifi-component. Qua functie en mogelijkheden gaan ze het ook niet winnen, ze kunnen eigenlijk maar één ding en hebben elkaar daar ook nog eens voor nodig. Jammer dan voor die lezers die zijn afgehaakt, want zij zullen nooit te weten komen dat het afspelen van elke vorm van digitale audio zonder deze twee, niets meer zal zijn dan het weergeven van een digitaal signaal. Voor u die wel bent blijven lezen, u zult er nog spijt van krijgen. Net zoals ik spijt kreeg dat ik geluisterd heb naar het resultaat van een setup met deze twee. Digitale audio die wordt omgezet in muziek, alsof een illusionist voor je ogen een onverklaarbare truc uithaalt. Alleen is het geen truc en ook geen geheim.

Twee misvattingen

We beginnen bij de MC-3+ USB, een drie-in-één-apparaat: een reclocker, een USB-audio-interface en een wordclock generator. Allemaal gericht ter voorkoming van het fenomeen jitter. Een fenomeen waarvan de meeste mensen denken dat dit niet meer relevant is, maar niets is minder waar. Juist nu zoveel audio wordt gestreamd of als digitale bestanden via een computer of mediaspeler worden weergegeven, komt jitter weer om de hoek kijken. En de grap is dat het niet eens om de overdracht van het digitale signaal gaat, maar het juist weergeven van het analoge signaal.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.