Roon – New Kid on the Block in Streaming Audio
Door Bert Oling, HVT 10, oktober 1016
In den beginne, ergens in de 90er jaren, ontdekten we dat onze computer ook iets met muziek kon. Zeker toen Internet kwam was zogezegd het hek van de dam. We downloaden muziek via onze 56k inbelmodi nachtenlang tot we een ons wogen. Meestal in een allerberoerdste kwaliteit, MPEG1 layer 3, kort om de bocht MP3 geheten. We ripten cd’s van vrienden en kennissen. Eveneens in MP3 kwaliteit want opslagcapaciteit was duur. Weergeven deden we via de geluidskaart van onze PC, gewoon met een analoog 3,5mm naar 2x cinch touwtje dat we in een lijningang op onze versterker stopten.
De weergavekwaliteit? Daar ging het niet om, het ging om scoren, veel ging voor goed. En torrent sites afzoeken naar bekende en onbekende content hield menigeen van de straat. Er is sindsdien veel gebeurd. We behielpen ons voor het besturen van al die mooie content eerst met Windows Mediaplayer of Winamp software en met Apple, iTunes. Later kwamen daar programma’s als o.a. Mediamonkey, Foobar en JRiver voor Windows en voor Apple Amarra, Pure Music en Audirvana voor in de plaats. Voor een deel nog gratisloos ende voor niks. Want software moet natuurlijk gratis zijn is nog steeds de gangbare mening. Maar wilde je meer functies en/of kwaliteit moest je toch wat centjes overmaken om een licentie te krijgen. En toen was daar Roon.
Het Sonos-effect
Hoe goed deze programma’s ook zijn geworden, voor heel veel muziekliefhebbers met een Streaming Audio wens zijn ze een brug te ver. Het openingsscherm is nog steeds een computermenu met veel mogelijkheden en opties verstopt in hulpkolommen onder de kopregel Extra. Nee, dan deden fabrikanten als Sonos en Bluesound met hun eigen besturingssoftware het veel beter. Grafisch keurig verzorgd, maar het bleef toch een computerscherm. Hoewel gezegd moet worden dat de bijbehorende Apps voor bediening vanaf een iPad/iPhone of Android Tablet/telefoon zich een stuk intuïtiever dus plezieriger laten bedienen.
Roon is mooi en slim
Zonder in reclamekreten te vervallen: Roon is één van de mooiste en slimste, maar vooral snelste muziekafspeelprogramma’s op de markt. Roon is een programma waarmee uw recensent al sinds eind 2014 het merendeel van zijn muziek mee afspeelt. Roon is ontwikkeld door een groepje ongeregeld onder de verzamelnaam Roon Labs. Rob Darling, Enno VanDerMeer en nog een paar collega’s zijn bepaald geen nieuwkomers, want zij hebben zo’n tien jaar geleden onder de merknaam Sooloos een eerste steen in de Streaming Audio vijver gegooid door te komen met een combinatie van software en afspeelapparatuur die zeker voor die tijd een revolutie betekende. Naast de bedieningsvriendelijkheid van de Sooloos Control 15 – mijn lief speelde maar zo haar favoriete muziek – was de weergavekwaliteit onovertroffen. Niet zo gek dat Meridian Audio dit concept overnam en in haar eigen productielijn integreerde.
Wat maakt Roon zo bijzonder? In essentie is het programma gericht op die muziekliefhebber die een broertje dood heeft aan alles wat met computers en muziek te maken hebben. Die op bovengenoemde verjaardagen met stijgende verbazing luistert naar al die “audioten” die ingewikkelde verhalen ophangen over “dual-PC configuraties met de nieuwste optimizers”. Die als je bij die mensen een stukje muziek wil horen altijd minutenlang moet luisteren naar stilte en het geneuzel van de desbetreffende demonstrateur omdat er weer iets aan de configuratie niet klopt… Roon is dan een zegen, in alle opzichten plug and play.