Recensie

Mytek Brooklyn AMP+

Metamorfose onder de motorkap

Door John van der Veer, HVT 11, november 2020

De succesvolle Brooklyn AMP is alweer geruime tijd op de markt, in goed gezelschap van die andere eigenwijze producten van Mytek. De eindtrap vormt sinds jaar en dag onderdeel van mijn set-up. Was dan ook razend nieuwsgierig naar de, ik citeer, ‘major upgrade’ die Mytek heeft toegepast op de Brooklyn Amp. En toen ging de deurbel. Ora est, showtime!. Alles aan de kant. Ruim baan voor de Mytek Brooklyn AMP+.


Als een muzikaal apparaat al zó lang een geliefde huisgenoot is dat het de status van ’onderdeel van het meubilair’ bereikt (meestal toegepast op intimi), dan raak je dusdanig vertrouwd met alle eigenschappen dat het ‘als mijn broekzak’ tot in ieder detail opgaat. Heb van Mytek de Brooklyn Bridge mogen testen. De Mytek Manhattan II en de Brooklyn AMP heb ik al jarenlang in huis. Even los van het feit dat ik aan beide apparaten ongelooflijk veel plezier beleef, zowel in mijn studiootje als in de huiskamer, fungeren ze als graadmeter, referentie, vergelijking of vul het maar in, voor het prachtige werk dat ik voor HVT mag doen. Soms is het een appels-met-peren verhaal. Maar vaak ook niet. Klasse D, bijvoorbeeld, is een techniek die zowel ten grondslag ligt aan de Brooklyn AMP als aan de meeste versterkers die ik ter test krijg aangeboden. “Dat klinkt toch allemaal wel zo ongeveer hetzelfde dan?”, is wat ik weleens te horen krijg. Nou, geloof me, bepaald niet dus. Ja, soms komen de klanken redelijk dicht bij elkaar, maar je hebt ook uitschieters binnen Klasse D, zowel naar boven als (heel soms) naar beneden. De Mytek Brooklyn AMP is niet de enige eindversterker met deze techniek waarvan ik zeer gecharmeerd ben, maar wel één die uitblinkt in kracht, dynamiek, precisie, warmte en ongekende muzikaliteit. Dit ontwerp en dat van andere fabrikanten lijken een leidraad voor wat ons nog te wachten staat op het gebied van Klasse D. Ben bepaald niet de enige die dit verkondigt. Keer op keer komt dit beeld ook in andere recensies naar voren.

Het gouden oor

Dat het ontwerp van een Klasse D versterker zo sterk aan ontwikkeling onderhevig is impliceert ook dat je een bestaande versie kunt onderwerpen aan updates. Zo ook de Brooklyn AMP. Het jasje is gelijk gebleven, de techniek niet. Het enige dat aan het uiterlijk is veranderd is de vette ‘+’ die bovenop het apparaat aan het al even vette opschrift ‘Brooklyn AMP’ is toegevoegd. Voor de vernieuwing van de techniek moet ik in fysieke zin, net als iedereen, te rade gaan bij de website van Mytek. Voor wie net zo lui is als ondergetekende geef ik nu het woord aan de firma uit New York met de wortels in Polen, waar de apparaten gemaakt worden: “Brooklyn AMP+ features new faster transistors, cutting the so called ‘switching dead time’ to low nanoseconds and faster and higher, 650kHz carrier clock. They both contribute to greatly improved low level detail and lower distortion. In addition, the output filter frequency has been increased two fold for lighter highs and to better accommodate difficult loads.” En een alinea terug valt te lezen: “Brooklyn AMP+ retains the same type of sound with dynamic and precise transients and even and extended frequency response, but with way less low level distortion and cleaner natural, analog like character with deeper, larger soundstage.” De grote man achter het merk Mytek Michal Jurewicz claimt dat ‘golden ear expertise’ is ingezet ‘to design world’s most likely best sounding Class D amplifier’. Kijk, dat men over de Grote Plas gevoelig is voor dit soort peptalk is bekend, maar deze Mokumse kaasboer gaat voor andere argumenten. Tijd om de boel aan te sluiten.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS