Recensie

Mytek Brooklyn Bridge

In de roos

Door John van der Veer HVT 02, februari 2019

Blij verrast was ik toen onze hoofdredacteur mij vroeg om samen met hem Mytek’s nieuwe draadloze versie van hun bekende Brooklyn DAC, genaamd de Brooklyn Bridge, onder handen te nemen in een tandemreview. Als dat al geen ding was, is dat het nu. In deze review zullen Ernst en ik onze gezamenlijke ideeën over dit moois tentoonspreiden en daarmee de visie van een muzikant en een all-rounder, samen toch goed voor zeker 50+ jaar luisterervaring.


Zowel Ernst als ik herinneren ons onze eerste keer als geen ander. Zo is het nu eenmaal met eerste keren. Ernst struikelde eind 2016 over het merk in zijn ontdekkingstocht in MQA land, toen Bob Stuart, CEO van MQA Ltd. hem wees op het genie van Michal Jurewicz en vooral het vermogen om zijn machines serieus muziek te laten maken. Hij zou echt begrijpen waar MQA over gaat. Ernst’s eerste review over de Brooklyn DAC in HVT stamt alweer uit maart 2017. Niet lang daarna zou de eerste Mytek bij mij thuis landen om daar nooit meer te vertrekken.

Een bijzonder genot

Wij beiden waren diep onder de indruk van deze kleine DA converter, die tegelijkertijd dienst kon doen als hoofdtelefoonversterker, voorversterker en zelfs een fatsoenlijke MM/MC phonotrap aan boord had. Daarna was voor mij het hek van de dam toen eerst de Manhattan II in mijn leven kwam en daarna de Brooklyn AMPs hun intrede deden in huize Van der Veer. Voor Ernst inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, al dat Mytek moois, voor mij iedere keer weer een bijzonder genot. Het zal niet als een verbazing komen dat ik bijzonder verheugd was als een van de eerste recensenten op deze aardkloot de Brooklyn Bridge te mogen beluisteren en er iets van te vinden.

Urenlang plaatjes draaien

Mijn eigen enthousiasme voor het merk schuilt ‘m in de idiote muzikaliteit die inherent is aan hun producten. En dan op een eerlijke, muzikantenmanier. Er worden details blootgelegd, die vaak verhuld blijven. Het midden is springlevend terwijl het laag zo strak als ik weet niet wat is en het hoog in precies de juiste verhouding gepresenteerd wordt. Daar ontmoeten Ernst en ik elkaar, want dit waren precies de eigenschappen die hem de eerste keer zo raakten. Hij hoorde de toverkunsten van spiritueel vader, recording engineer en geboren techneut Michal Jurewicz die vertaald werden in een product dat zo verschrikkelijk muzikaal en veelzijdig is. Hij werd weer eens diep geraakt door de muziek op een manier die hij al lange tijd niet meer had meegemaakt. Urenlang plaatjes draaien was het onvermijdelijke resultaat.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.