Recensie

NAD C700 / DALI Menuet

Een compact tophuwelijk

Door John van der Veer, HVT 3, maart 2022

NAD en DALI staan bekend als merken die zowel thuishoren in het hoge hifi-segment als tussen modellen met een wat lagere instapdrempel, en zich daar ook uitstekend manifesteren. Heb onlangs mogen genieten van een geïntegreerde versterker van NAD met een sublieme kwaliteit tegen een geweldige prijs. En ben nog aan ’t bijkomen van de dubbele DALI EQUI test, eerst in surround en vervolgens in stereo. Een klaterende klaroen dit maal voor een set van andere orde. Om met Monty Python te spreken: ‘And now for something completely different’.


Met enige regelmaat kruist de vraag mijn pad of ik nog wel kan luisteren naar een systeem dat niet sky-high genesteld zit in de Ivoren Hifi-Toren. En als het niet wordt gevraagd, dan zie ik het wel aan de ogen: ‘Die knakker is Rolls-Royce gewend, hij ziet me al aankomen met een Fiat Panda.’ Ik geef toe, de verleiding ligt om de hoek. Je vindt al snel bedragen boven de € 10.000 ‘normaal’. En voor een compleet ‘high-end’ systeem kom je niet zelden boven de € 100.000 uit. Leuk om je aan te vergapen, maar voor de meesten van ons onbereikbaar en geloof me, tot die groep behoor ik zeker. Maar ik verkeer wel in de gelukkige omstandigheid dat ik me bij tijd en wijle mag laven aan al dat fraais, om vervolgens weer op aarde te landen. Elitair? Ja, maar ook met een zeker nobel doel. HVT streeft naar het enthousiasmeren voor een betere weergave van muziek, en dat is absoluut niet per definitie veroordeeld tot oei-oei prijzen. Kan het niet genoeg benadrukken en het testaanbod van HVT is er ook getuige van. Deze gedachten komen op terwijl ik kijk en luister naar de set die voor me staat, en maak meteen de eerste denkfout (vele gingen haar voor, vele zullen volgen). De laptop staat dit keer op tafel en over het scherm heen kijk ik naar een vrijwel vierkant kastje (22 cm breed en diep) met de hoogte van een luttele 9,5 cm. Daar bovenuit ‘rijzen’ aan weerszijden twee luidsprekers van 25 cm lengte. Met een kastbreedte van 15 cm vormt het geheel een compleet hi-fi systeem dat ten opzichte van de gettoblaster uit mijn jeugd een onopvallend inimini-setje is. Het kastje in kwestie is de NAD C700, het luidsprekerpaar is een set DALI Menuet. Dat rijmt, en doet de naam eer aan. Het systeem staat al een tijd te spelen. Twee vrolijke VU-meters dansen op de maat van de muziek en laten de Menuet een menuet uitvoeren. En ik raak zo enthousiast, dat ik geneigd ben mee te dansen. Wel eerst de gordijnen sluiten, want dat kan natuurlijk niet. Sinds Huub van der Lubbe weten we dat muzikanten niet dansen. Die staan achterin de zaal, bij de bar, biertje in de hand, te zeuren over het zaalgeluid.

Meterkast

Denkfout? Ja, want bij zo’n klein setje denk je onwillekeurig aan een klein geluid van bescheiden kwaliteit. En daar klopt niets van, kan ik alvast verklappen. En de prijs van dit kleinood is ook niet klein te noemen. De NAD C700 is leverbaar voor net geen 1.500 euro; de DALI Menuet kost rond de 600 euro per stuk. Een kleine rekensom leert dat je op 2.700 euro uitkomt. Wat krijg je voor dat – nog steeds – substantiële bedrag? Even een korte voorgeschiedenis. De M10 van NAD is een buitengewoon slimme en uitstekende alles-in-één (geïntegreerde) versterker met, onder meer, streaming faciliteit maar ook met, om maar eens wat te noemen, een HDMI-aansluiting zodat je het apparaat kunt inzetten om het geluid van de tv (flink) op te vrolijken. De M10 heeft een EISA Award in de wacht gesleept en is ook al een zeer compacte unit. Maar de M10 is tevens een luxeproduct, waaraan een riant prijskaartje hangt. Wie bekend is met NAD, weet dat het merk na verloop van tijd regelmatig uitkomt met een goedkoper alternatief onder de naam ‘Classic’, als antwoord op haar topklasse apparatuur. En dat is ook met de C700 min of meer aan de orde. Je zou de C700 kunnen zien als de Classic-variant van de M10. De advies-verkoopprijs is met maar liefst bijna de helft gezakt, geldt dat ook voor de mogelijkheden en de klank van dit in omvang zo superbescheiden apparaat? De M10 ken ik niet, moet het doen met de documentatie en mijn indruk van de (klank)mogelijkheden van de C700. Het overzichtelijke kastje past in ieder interieur, al woon je in een meterkast, en heeft met een keur aan ingebouwde streaming- en multiroom opties. Bovendien is het apparaat, ondanks het formaat, uitgerust met tal van aansluitingen, waardoor het ook een ‘friend for life’ kan worden om andere bronnen te versterken. De tv is daar maar één van. Ja, ook bij de C700 ontbreekt de HDMI niet, notabene in de eARC versie, een van de vele indicaties dat we met een serieus apparaat van doen hebben.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS