De eenvoud tot kunst verheven
Door Bert Oling, HVT 9, september 2023
Het leven van een HVT-redacteur kent vele verrassingen. Zo test je een prototype van een topklasse high-end streamer, dan weer heb je een heel bescheiden geprijsde conculega netwerkspeler in je testsystemen. En elke keer krijg ik dan weer de vraag: heb je ze ook vergeleken met XYZ en welke was de beste? Mijn standaardantwoord is en blijft: aan vergelijkende testen doe ik niet, uitzonderingen daargelaten. Ik beoordeel elk apparaat op zijn eigen kwaliteiten…
Zo ook met de nieuwe NAD CS1 netwerkspeler. Iedereen was enigszins verbaasd dat NAD uitkwam met deze in feite redelijk universele netwerkspeler. Want NAD was toch BluOS, net als de streamingspullen van broer Bluesound? Allemaal verenigd onder de vleugels van het Canadese Lenbrook concern?
Universeel is dit bescheiden geprijsde NAD-kastje zeker. Hij kan via Bluetooth, Dual Wifi, LAN ethernet, Apple AirPlay2 en Chromecast verbonden worden met muziekbestanden van diverse muziekservices en op onze hardeschijf/NAS, smartphone en tablet. Hij doet Spotify en Tidal Connect. De NAD CS1 kan bestuurd worden vanuit DNLA-programma’s zoals Bubble UpnP, Volumio en Audirvana met hun diverse faciliteiten. Last but not least is de NAD CS1 Roon Ready waardoor hij als eindpunt kan dienen in een multisysteem setup. Alleen geen BluOS, maar gezien al de genoemde faciliteiten geen probleem. Daarover later meer…
NAD CS1, zo simpel kan het zijn
In deze tijd waarin de behoefte aan uitgebreide displays op streamingapparatuur ogenschijnlijk een belangrijke USP is, is het uiterlijk van de NAD CS1 heerlijk sober. Een klein sober kastje van hoogwaardig kunststof. De maten zijn een bescheiden 140x140x 55 mm. De NAD CS1 weegt 1,5 kg schoon aan de haak. Een aan/uit/standby knop en een ledje is het enige waar we tegenaan kijken. De aansluitkant aan de achterkant is even sober: een usb-C 5Volt DC-voedingsingang voor het aansluiten van de bijgeleverde stevige externe SMPS-voeding. Natuurlijk een ethernet/LAN Poort, de antennes voor wifi en bluetooth zijn intern verwerkt. Een setup knopje, een 12Volt trigger uitgang, vanzelfsprekend een set analoge cinch-uitgangen en een coaxiale cinch en optische digitale S/PDIF-uitgangen completeren het aansluitveld.
De binnenkant is van dezelfde eenvoud. Een hoogwaardige print waarop een ARM processor en een mooie nieuwe differentiaal werkende Texas Instrument PCM5142 all-in dac-chip voor de signaalverwerking zorgen. Qua voeding wordt een en ander ondersteund door goede kwaliteit actieve en passieve stabilisatie. Opvallend is de zorg voor afscherming, de processor wordt keurig afgeschermd met een HF afschermingsblik dat we vroeger nog wel eens in FM-tuners zagen.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS