Recensie

NAD M50.2

Twee vliegen in een klap

Door Bert Oling, HVT 4, april 2017

Het is al weer een aantal jaren geleden dat NAD Electronics in de Master serie
de M50 Digitale Muziekspeler en de M52 Digital Musical Vault opslagfaciliteit introduceerde. Vriend en Vijand waren het er toen over eens dat beide apparaten uitdrukkelijk thuishoorden in de NAD Masters serie, maar, – ons binn’n zuunig, nietwaar? – er werd wel wat gemopperd over de prijs van de M52 Vault met zijn 3x 1TB harde schijven in een RAID 5 configuratie. NAD heeft zich die kritiek duidelijk aangetrokken en heeft beide apparaten nu samengevoegd in één kast met natuurlijk de nodige soft- en hardwarematige updates. De ontwikkelingen gaan nu eenmaal snel in de wereld van Streaming Audio.


Een mooi gebouwde aluminium kast in de stijl van de andere apparaten in de Master serie van NAD. De maten zijn (BxHxD): 435 x 115 x 305mm, 8,1 kg op de weegschaal. Veel bedieningselementen zitten er niet op het frontpaneel. Aan de linkerkant is met het NAD logo de standby-knop te zien. Centraal op het front zien we het kleurendisplay met een aantal aanraakfuncties. Daaronder het slot-loading mechanisme voor de te rippen of af te spelen cd’s. De achterkant laat een breed scala aan digitale in-en uitgangen zien inclusief één analoge ingang die intern wordt gedigitaliseerd. Er zijn twee antenne-aansluitingen voor respectievelijk wifi en bluetooth gebruik. De IEC netentree herbergt ook de echte aan/uitschakelaar. Natuurlijk hebben we even de bovenplaat eraf geschroefd. De kast is aardig gevuld: een stevige schakelende voeding met diverse voedingslijnen voorziet de diverse componenten van sap. Voor het rippen van cd’s wordt een betrouwbaar TEAC loopwerk gebruikt, een type dat we tegenwoordig wel vaker tegenkomen. De twee fluisterstille harde schijven zitten onder de hoofdprint waarop o.a. een ARM-processor met zo’n 2GB aan RAM geheugen en een grote hoeveelheid andere chips het echte werk doen.

Wat is de NAD M50.2

De NAD 50.2 is een digitale netwerkspeler met een interne 2TB Harde Schijf als opslagmedium. Er is tevens voorzien in een CD-loopwerk met ripfunctie. Voor backup-doeleinden is een tweede schijf aanwezig in een RAID1 configuratie. Niet zo maar een RAID1 configuratie, maar één met een “cold storage HDD” (schijf 2 is alleen actief bij wijzigingen op schijf 1. Om levensduur en databehoud te waarborgen is schijf 2 standaard uitgeschakeld). Er wordt gebruik gemaakt van Seagate Pipeline HD2 2TB low RPM Server schijven.
Daarnaast kan de M50.2 muziekbestanden ophalen van een externe harde schijf, een USB-stick, een NAS of een computer in het netwerk. De M50.2 heeft geen ingebouwde digitaal-analoog converter aan boord. Hij is duidelijk ontworpen als partner van de Master Series M12 voorversterker of de nieuwe M32 geïntegreerde digitale versterker, die al voortreffelijke DAC’s aan boord hebben. Het moge duidelijk zijn dat deze NAD bestuurd wordt vanuit het eigen NAD protocol: BluOS. Praktisch betekent dat een snelle navigatie, ook door grote verzamelingen muziek (bij de huidige softwareversie zo’n 200000 tracks).