Recensie

NAIM Audio ND5 XS2 / NAIT XS3

Gedegen duo met pretenties

Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2022

NAIM Audio heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om ultieme weergave in verschillende prijsklassen. Het merk opereert niet alleen in de hemelhoge sferen van ‘High-End’, maar opent ook de deuren voor de iets minder draagkrachtige beurs. Het grote voordeel van zo’n kwaliteitsmerk is dat diverse karakteristieken van de topsectie letterlijk en figuurlijk doorklinken in andere modellen. In veel opzichten is het duo dat bij mij logeert een goed voorbeeld. Uw aandacht voor een succesvol huwelijk met vele facetten, de ND5 XS2 netwerkspeler en de NAIT XS3 geïntegreerde versterker.


Salisbury ligt in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk en dientengevolge in Engeland. Het is echt zo’n stad waarvan je zegt: ‘Typisch Engels’ (laat de overige leden van de UK het maar niet horen). Dat geldt zeker voor de producten van NAIM die er worden gemaakt. Zo Engels als ’t maar kan en zowel in de winkel als op beurzen op afstand herkenbaar aan de matzwarte behuizing en de typisch groene verlichting, waaronder in het logo met de regenboogachtige arcade. Hoe Engels wil je ’t hebben? Traditie staat bij NAIM hoog in het vaandel, maar is gekoppeld aan vernieuwing, waaronder de Uniti en Mu-so reeksen, om er enkele te noemen. De NAIM NAIT XS3 is wat je noemt een echte klassieker. Een complete, geïntegreerde versterker met een keur aan aansluitmogelijkheden. Voor deze test dient de centrale als versterker voor de ND5 XS2 netwerkspeler. Ik heb op dit veelzijdige apparaat van NAIM ook andere bronnen aangesloten, waarover later, maar de ND5 XS2 is voor dit verhaal het stralend middelpunt, dus over naar deze netwerkspeler, een variant op een van de vele thema’s waarin NAIM excelleert. De Britse grootmeester presenteert het model als een instapmodel voor streaming (‘our entry-level network player is the perfect introduction to music streaming’). Het als zodanig betitelen van een streamer die 3.095 euro moet kosten zal bij menig muziekliefhebber wat beweging in de wenkbrauwen veroorzaken. Probeer je echter te realiseren dat ook een ‘instapmodel’ van NAIM onder de strenge normen van het merk valt. Noblesse Oblige. Voor dat geld zit er geen versterker bij, ook niet voor een hoofdtelefoon. De NAIT XS3 versterker heeft dezelfde prijs als de ND5 XS2. Oké, je hoeft dan ‘alleen’ nog een set luidsprekers aan te schaffen om het geheel tot klinken te brengen, maar de set overstijgt de 6.000 euro grens. Met reden, zo zal duidelijk worden.

Uiterst

De ND5 XS2 is de opvolger van de ND5 X2, een wat oudere versie. Soberheid troef, op het frontpaneel, maar uiterst smaakvol. De groene verlichting is beperkt tot logo plus boog en de aan/uit-knop. Naast de laatste een piepklein ledje dat aangeeft dat het geheel aanstaat. De vormgeving lijkt een wervende actie richting partnerlief, maar ook ik vind het erg fraai. Nog één ding(etje) op het front: de USB-aansluiting, uiterst links. De opbouw van de streamer is een toonbeeld van eenvoud. Info uit Salisbury: intern is het standaard NP800 NAIM-streaming platform gebruikt. NAIM gebruikt een TIPCM1791A Burr-Brown als DAC-chip. Daarvòòr wordt het signaal bewerkt door een DSP die alles upsampled naar 40 Bit. HD audio bestanden kan het apparaat aan tot 32bit/384kHz. Een beetje kenner ligt niet wakker van deze data, maar waar het om gaat is de manier waarop NAIM de componenten gebruikt om het geluid te vrijwaren van storingen en andere ongein, met behoud van dynamiek, warmte en transparantie. Heb al vaker mogen meemaken dat het schermen met Grote Cijfers niet verhult dat het eigenlijk voor geen meter klinkt. NAIM doet, neem ik aan, vooral een beroep op het ontwerp van de eigen netwerkkaart en haar laatste innovaties. Met geweldig klinkend resultaat, kan ik alvast melden. Naar eigen zeggen zijn deze zaken beter voor elkaar dan bij de voorganger. Liefhebbers van meer data verwijs ik naar de uitstekende site van NAIM. Een paar compromissen: geen afstandsbediening, geen externe voeding, geen display, geen bediening op het frontpaneel. Alles via de app. De ND5 XS2 is een streamer, maar je kunt de DA-converter ook voor andere bronnen gebruiken. Daartoe is de matzwarte schone uitgerust met coaxiale S/PDIF en optische Toslink-ingangen, vier in totaal, opererend tot 24bit/192kHz niveau. Uiteraard is er een LAN-verbinding voor aansluiting op het netwerk en een USB-input aan de achterzijde, los van de genoemde aan de voorzijde. Er is ook een coaxiale digitale uitgang, onder meer om gebruik te kunnen maken van een andere DA-converter. Draadloos werkt de NDS XS2 met Wifi en Bluetooth.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS