Recensie

NAIM Mu-so 2nd Generation

Veelzijdigheid op hoog niveau

Door John van der Veer HVT 07/8, juli/augustus 2019

Naim’s Mu-so draadloze luidspreker is de roem rap voorbij gesneld, met als
resultaat de nodige awards die het apparaat inmiddels in de wacht heeft gesleept. Op basis van de illustere voorganger is recentelijk een opvolger gelanceerd, de Mu-so 2nd Generation, Mu-so 2 voor intimi. En uiteraard is HVT weer eens haantje de voorste. Voor een eerlijk vergelijk hebben we beide apparaten
naast elkaar aan de tand gevoeld.


En aldus bezorgde UPS twee identieke pakketten in de zo geliefde Spuistraat. Mu-so 1 en 2 zijn de eerste apparaten van Naim die mijn woning betreden, maar het is niet de eerste kennismaking met het Britse audiomerk. Even los van de indruk die NAIM tijdens beurzen en demonstraties maakt; in 1993 heeft oprichter Julian Vereker Naim Records in het leven geroepen. Het label brengt sindsdien producties uit die Naim kwalitatief afdoende vindt om haar producten mee te demonstreren. En ondergetekende heeft de eer onder contract te hebben gestaan bij Naim, wat niet alleen tot een wereldwijde distributie van mijn album ‘the Ark’ heeft geleid, maar ook tot de nodige concerten in het Verenigd Koninkrijk en op het vasteland, georganiseerd door toenmalig labelmanager Simon Drake. Julian Vereker is overleden, het contract met Naim is verlopen, maar via verschillende streamingdiensten, waaronder TIDAL, is ‘the Ark’ nog steeds te beluisteren. Naim Records heeft track ‘911’ als onderdeel van een compilatie, zowel op CD als op vinyl uitgebracht. Op alle edities van ‘the Ark’ prijkt ‘NAIM’. In helder verlichte vorm staart het prachtige logo met de boog me nu aan, zowel vanaf de Mu-so 1 als de Mu-so 2. Bevooroordeeld? Ach, zoals zoveel zaken in het leven is ook het recenseren van audio een strikt subjectieve aangelegenheid. Om in stijl te blijven: ‘it’s an opinion, don’t take my word for it’.

App

Afgaande op de vorm zou je beide apparaten kunnen typeren als ‘soundbar’. In de aanhef van dit verhaal staat ‘draadloze luidspreker’. Geen van beide termen dekt de lading. Ja, de Mu-so 2nd Generation past in de categorie soundbar als auditieve aanvulling van de TV, zeker met de toegevoegde HDMI aansluiting. Op het draadloze vlak is het apparaat voorzien van Wi-Fi en Bluetooth. Maar de Mu-so 2 kan zoveel meer. Het hart van de tweede generatie is Naim’s eigen music-streaming platform, ontwikkeld door meer dan 25 ingenieurs over een tijdsbestek van 3 jaar. Dat platform is ook terug te vinden in Naim’s andere streaming producten, zoals het topmodel ND 555 netwerkspeler. Bronnen en mogelijkheden te over: Apple Music (via Airplay 2), Spotify, TIDAL, Chromecast, UPnP en Internet Radio. De Mu-so functioneert autonoom, maar kan ook deel uitmaken van een multiroom groep. Met het laatste zijn er drie mogelijkheden: combineren met andere Naim producten voorzien van streaming opties, AirPlay2 draadloze luidsprekers via de Apple Home app of aanvullende Chromecast luidsprekers via de Google Home app. Naim zou Naim niet zijn als er voor het eerste doel niet een eigen app is ontwikkeld, verkrijgbaar voor iOS en Android. Met de nieuwste versie kun je onder meer zoeken op artiest en album, compleet met artwork en uitgebreide muziekinformatie. Daarnaast kun je het volume, de intensiteit van de verlichting, kamermodes en afspeellijsten aansturen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.