Recensie

Naim SuperNait 3

Echt wel super!

Door Sander van der Heide HVT 2, februari 2020

De SuperNait 2 was al een groot succes en eerlijk gezegd, niets mis mee. Ach ja, een beetje aan de prijs, maar bij Naim krijg je echt waarvoor je betaalt, topkwaliteit. Dus wat valt er nog te veranderen op wat betere componenten en de toevoeging van een phono ingang? Meer vermogen misschien?


Visueel gezien moet je even de tijd nemen om de verschillen ook echt te zien, die zijn er namelijk niet. Hoogstens de benaming van de ingangen. Waar eerst HDD stond, leest men nu Stream (het zegt genoeg over het tijdperk waarin we nu leven. Alhoewel, die tuner ingang, zal die echt nog worden gebruikt?). En één Aux-ingang heeft plaats moeten maken voor de phono-ingang. Maar goed, laten we eerlijk zijn, de SuperNait heeft een tijdloos ontwerp met zwart geanodiseerd en geborsteld aluminium en licht tegendraads de volumeknop aan de linkerkant en ingangen aan de rechterkant. Daar hoeft ook niets aan veranderd te worden. De SuperNait heeft de uitstraling van een kwaliteitsproduct.

Zwaar

Hij heeft ook het gewicht van een kwaliteitsproduct: 14 kilo. Je zou het niet verwachten als je hem zo ziet. Maar wel als je van binnen kijkt (en ik kan je dat zeker aanbevelen, van binnen is ‘ie nog mooier dan van buiten), dan wordt een derde van de kastruimte in beslag genomen door de gigantische ringkerntransformator. Een grotere dan in de vorige versie en naast meer vermogen, zorgt deze ook voor meer snelheid. Een groot deel van de kwaliteit van deze geïntegreerde versterker wordt bepaald door deze trafo en een voordeel van een ringkerntrafo is dat alle straling in de kern blijft. De scheiding is dik voor elkaar, maar zo’n trafo ronkt helaas wel een beetje. Geen probleem hier, want alle kritische onderdelen die enige trilling zouden kunnen oppikken zijn gescheiden op een printplaat met schokabsorbers. Ook de andere componenten zijn zo gescheiden. Zelfs de ingangsconnectoren zitten niet rechtstreeks op de printplaat maar zijn met handgedraaide kabeltjes verbonden. Bij elk onderdeel wat je aantreft is nagedacht over de afscheiding. Er is dan ook totaal geen interferentie tussen alle componenten.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.